Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how people from different beliefs show they belong to a community.

      Key learning points

      1. A community is a group of people who work, live or share interests together.
      2. Some Christians wear a cross to demonstrate that they belong to their faith.
      3. Most Jews demonstrate community when they share in the tradition of Shabbat.
      4. Humanists demonstrate community when they meet together to talk and make plans to improve their community.

      Keywords

      • Community - a group of people who care for and help each other

      • Christian - a person who believes in God and follows Jesus Christ

      • Jew - a person who is a part of the Jewish religion

      • Humanist - someone who believes in making the most of life and being kind to others, but does not believe in God

      Common misconception

      That a person can only be part of one community.

      We can belong to multiple communities, such as our family, school, faith or clubs.

      Teacher tip

      Invite religious leaders and Humanists UK into school to talk about the groups they belong to and how belonging has impacted on the way they live their lives.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of these might show someone belongs to a religion?

      wearing everyday clothes to school
      Correct answer: wearing special clothes for worship
      carrying a lunchbox with stickers

      Q2.
      What is a Christian?

      Correct answer: a person who believes in God and follows Jesus
      a person who believes in kindness, but not in God
      a person who celebrates all religious festivals

      Q3.
      What is Kiddush?

      a story read at bedtime
      a meal shared every Friday
      Correct answer: a prayer Jewish people say together

      Q4.
      What might a humanist wear to show they belong?

      Correct answer: a badge with a happy human symbol
      a bracelet with stars and moons
      a t-shirt with their name on

      4 Questions

      Q1.
      What is a community?

      a place people go to pray
      a list of people in your family
      Correct answer: a group of people who care for and help each other

      Q2.
      How might Jewish people show they belong to their community?

      Correct answer: by sharing in Shabbat meals together
      by reading books alone
      by wearing a uniform every day

      Q3.
      Some humanist groups enjoy talking about the they have read.

      Correct Answer: books, Books

      Q4.
      A person can only be part of one community.

      True - you must choose just one community.
      Correct answer: False - you can belong to different communities.
      False - communities can only be online groups.

      To help you plan your 1 religious education lesson on: What does it mean to belong?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...