Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Christians around the world celebrate harvest.

      Key learning points

      1. Harvest is celebrated by Christians across the world.
      2. There are different harvests across the world which Christians celebrate.
      3. There is a variety of customs in different countries.

      Keywords

      • Harvest - gathering in crops that are ripe and ready

      • Gratitude - being thankful

      • Community - people living in the same place or sharing a common interest

      • Wreath - an arrangement of flowers, leaves or stems in a circular shape

      Common misconception

      Harvest is an English custom.

      It is celebrated by Christians in many different countries and in many different ways.

      Teacher tip

      Use an internet search to listen to the correct pronunciation of ‘dożynki’. Investigate other ways of celebrating harvest in different countries.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Harvest is a festival of ...

      Correct answer: thanksgiving
      sadness
      tractors

      Q2.
      What do people sometimes do with extra food at Harvest time?

      throw it away
      Correct answer: give it to people who don’t have enough
      hide it

      Q3.
      What is Harvest a time for?

      sleeping all day
      Correct answer: gathering food and giving thanks
      playing games

      Q4.
      What is stewardship?

      planting fruit and vegetables
      saying prayers and singing songs
      Correct answer: looking after something carefully

      4 Questions

      Q1.
      Harvest is celebrated ...

      Correct answer: by Christians across the world
      only in the UK
      only in Poland and West Africa

      Q2.
      A word for being thankful is ...

      apology
      stewardship
      Correct answer: gratitude

      Q3.
      Harvest in Poland is celebrated by ...

      decorating the church with food and flowers
      Correct answer: making a harvest wreath and taking it in a procession to the church
      children carrying pieces of yam on their heads

      Q4.
      Harvest in West Africa is celebrated by ...

      decorating the church with food and flowers
      making a harvest wreath and taking it in a procession to the church
      Correct answer: singing and dancing at the New Yam Festival

      To help you plan your 2 religious education lesson on: Harvest festival around the world, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...