Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how some people mark the Winter Solstice and make some connections with Christmas.

      Key learning points

      1. The Winter Solstice is the longest night of the year. It occurs in December.
      2. The festival is ancient. The festival of Christmas was placed at the same point to link to the themes of light.
      3. Many pagans will celebrate the coming of the light at the solstice with festive celebrations.
      4. Some pagans will gather at ancient places, such as Stonehenge, to mark the solstice.

      Keywords

      • Winter Solstice - the shortest day of the year and the start of winter in the Northern Hemisphere

      • Pagan - a person who believes in gods and goddesses linked to nature

      • Druid - a wise person or priest who helps lead pagan ceremonies

      Common misconception

      No one celebrates Winter Solstice anymore.

      Pagans today still celebrate Winter Solstice.

      Teacher tip

      Draw your classes attention to the fact that it is not only Christians that have carols as special songs that are sung in December. Search the internet for the Winter Solstice Carole and play to the class.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What do Christians usually remember when they sing carols?

      The story of Santa
      Correct answer: The birth of Jesus
      A snowy winter

      Q2.
      What do social scientists study?

      How to decorate trees.
      How to sing carols.
      Correct answer: How people live their beliefs.

      Q3.
      When do some Christians go to church?

      Every morning
      Only on Mondays
      Correct answer: For Easter or Christmas

      Q4.
      Are all Christmas traditions linked to the nativity?

      Correct answer: No, some traditions come from elsewhere
      Yes, every tradition comes from the Bible
      Yes, they all tell Jesus’ birth story

      5 Questions

      Q1.
      What does the word ‘solstice’ mean?

      Sun disappears
      Moon rises
      Correct answer: Sun stands still

      Q2.
      When does the Winter Solstice happen each year?

      End of November
      Correct answer: Around 21st December
      Start of January

      Q3.
      What do people celebrate during the Winter Solstice?

      Correct answer: The return of light
      The longest day
      The full moon

      Q4.
      Do people still celebrate the Winter Solstice today?

      No one does anymore
      Only on leap years
      Correct answer: Some people still do especially pagans

      Q5.
      People use during Winter Solstice to welcome back the light.

      Correct Answer: fire, Fire

      To help you plan your 3 religious education lesson on: Celebrating seasons: Winter solstice, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...