Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the main events of Holy Week and how these are remembered by some Christians.

      Key learning points

      1. Holy Week begins on Palm Sunday and ends on Easter Sunday.
      2. During Holy Week, many Christians remember Jesus' entry into Jerusalem on Palm Sunday.
      3. Many Christians hold special services in church to remember the events of Holy Week.

      Keywords

      • Holy Week - the week from Palm Sunday to Easter Sunday

      • Palm Sunday - the Sunday at the beginning of Holy Week and the day of Jesus' arrival in Jerusalem

      • Last Supper - final meal that Jesus had with His disciples

      • Good Friday - the day when Christians remember Jesus' death on the cross

      • Easter Sunday - the day when Christians remember Jesus' resurrection

      Common misconception

      Christians only go to church on Easter Sunday to mark Easter.

      Some Churches will hold services throughout Holy Week and Christians may go to a number of services.

      Teacher tip

      In advance you might want to organise a visit to a local church to compare and contrast different ways in which Easter is celebrated by Christians.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Who uses the Bible as their holy scripture?

      Correct answer: Christians
      Hindus
      Muslims

      Q2.
      At which festival do Christians celebrate the birth of Jesus?

      Correct answer: Christmas
      Easter
      Pesach

      Q3.
      What is the festival of Pesach also known as?

      Christmas
      Easter
      Correct answer: Passover

      Q4.
      What do many Christians do during Lent?

      buy presents for each other to show kindness
      decorate their homes with lights to represent Jesus as the light
      Correct answer: give up something they enjoy as a way to prepare for Easter
      send cards to friends and family to celebrate Jesus’ birth

      Q5.
      Jesus told a story called ‘The Good Samaritan’. Can you put the events of the story in order?

      1 - A man was walking when robbers attacked him and left him badly hurt.
      2 - Two religious people walked by but did not stop to help the man.
      3 - Then, a Samaritan man came by and felt sorry for the hurt man.
      4 - The Samaritan bandaged the man's wounds and put him on his donkey.
      5 - He took him to an inn and paid for his care until he was better.

      Q6.
      In the story of Noah’s Ark, God makes a promise to never send a flood again and a rainbow appears in the sky as a sign of this promise. What is a special word that religious people use for promise?

      bond
      Correct answer: covenant
      undertaking

      6 Questions

      Q1.
      Which animal did Jesus arrive on when he entered Jerusalem?

      camel
      Correct answer: donkey
      lamb
      ox
      horse

      Q2.
      What is Holy Week?

      Correct answer: the week from Palm Sunday to Easter Sunday
      the time of Lent
      the week before Christmas

      Q3.
      Which group of people were occupying Jerusalem when Jesus arrived?

      Anglo-Saxons
      Celts
      Greeks
      Correct answer: Romans
      Vikings

      Q4.
      Can you order these Holy Week events correctly?

      1 - Palm Sunday
      2 - Maundy Thursday
      3 - Good Friday
      4 - Easter Sunday

      Q5.
      Which of these statements is not a reason why Holy Week is important to Christians?

      Christians remember how Jesus shared a special meal with His friends.
      Correct answer: Holy Week is when Christians celebrate the birth of Jesus in Bethlehem.
      Christians remember that Jesus died on Good Friday.
      Christians believe that Jesus was resurrected at the end of Holy Week.
      Christians think about how Jesus was kind and forgiving.

      Q6.
      Can you match the keyword to the correct meaning?

      Correct Answer:crucifixion,Jesus’ death on a cross

      Jesus’ death on a cross

      Correct Answer:Holy Week,the week from Palm Sunday to Easter Sunday

      the week from Palm Sunday to Easter Sunday

      Correct Answer:Palm Sunday,the Sunday at the beginning of Holy Week and the day of Jesus’ arrival

      the Sunday at the beginning of Holy Week and the day of Jesus’ arrival


      To help you plan your 3 religious education lesson on: Celebrating Holy Week: a case study, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...