Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what events take place on Maundy Thursday.

      Key learning points

      1. Maundy Thursday is a special date in the Christian calendar for deacons, priests and bishops.
      2. On Maundy Thursday the Royal family give out Maundy money.
      3. The Last Supper is remembered by many Christians on Maundy Thursday.

      Keywords

      • Maundy Thursday - the Thursday of Holy Week when Christians remember the Last Supper

      • Ordination - the ceremony of consecrating to be a priest or minister

      • Holy oils - special oils blessed by a Bishop and used in ceremonies like baptism

      • Service - a postive act towards someone or something

      Common misconception

      All Christians renew vows on Maundy Thursday.

      Deacons, priests and bishops from the Church of England church renew their ordination vows on Maundy Thursday.

      Teacher tip

      If your school has a connection with a local Church of England, you might like to invite their priest into school to talk about their personal experiences of Holy Week and what the renewal of their vows means to them.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      The Last was the final meal that Jesus had with His disciples.

      Correct Answer: Supper, supper

      Q2.
      What did Jesus say the wine represented?

      His tears
      Correct answer: His blood
      the Ten Commandments

      Q3.
      What new commandment did Jesus give at the Last Supper?

      pray every day
      help the poor
      Correct answer: love one another

      Q4.
      How do many Christians remember the Last Supper today?

      by lighting candles
      by giving gifts
      Correct answer: by celebrating Holy Communion

      Q5.
      Do all Christians take part in Holy Communion?

      yes, all Christians do
      Correct answer: no, not all Christians do
      only priests do

      4 Questions

      Q1.
      Thursday is the time of Holy Week when Christians remember the Last Supper.

      Correct Answer: Maundy, maundy

      Q2.
      Match the event to its meaning.

      Correct Answer:washing feet,serving others

      serving others

      Correct Answer:breaking bread and sharing wine,Jesus’ body and blood

      Jesus’ body and blood

      Correct Answer:giving out Maundy money,helping the community

      helping the community

      Correct Answer:blessing holy oils,preparing for church ceremonies

      preparing for church ceremonies

      Q3.
      What do deacons, priests and bishops do on Maundy Thursday?

      have a feast
      Correct answer: renew their ordination vows
      read new commandments

      Q4.
      Why do some Christians wash feet on Maundy Thursday?

      to prepare for Easter
      to show they are holy
      Correct answer: to remember how Jesus served His disciples

      To help you plan your 3 religious education lesson on: Maundy Thursday: other events, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...