Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how humanists campaign internationally to make the world a happier and better place.

      Key learning points

      1. Humanists believe human beings alone are responsible for improving the quality of their lives.
      2. There are humanists all around the world who campaign and take action to make the world a better place.
      3. One example is the work of HAPI humanist volunteers in the Phillippines.
      4. We can use our understanding of humanism to assess whether it is possible to lead a happy life without religion.

      Keywords

      • Responsibility - looking after something or someone and making sure things are done properly

      • Action - doing something on purpose to make a change

      • Campaign - a planned activity towards a shared goal

      Common misconception

      Humanists are only found in Europe and North America.

      There are humanists all over the world, across all continents.

      Teacher tip

      You might also want to find an example from your local area showing how humanists are taking action to build a better world. You could teach the first learning cycle as one lesson and then use the second part of the lesson to allow pupils in a final lesson to record their learning on humanism.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      What is humanism?

      a religion based on ancient texts
      a non-religious worldview based on reason and human values
      Correct answer: a belief that science can prove everything

      Q2.
      What motivates many humanists to live well?

      fear of punishment after death
      Correct answer: belief that this is the only life we have
      hoping for reward in heaven

      Q3.
      How do some humanists respond to the connection they feel with animals?

      Correct answer: They may choose to become vegetarian.
      They ignore animal suffering.
      They believe animals are less important.

      Q4.
      What do humanists try to do when making ethical decisions?

      Correct answer: promote happiness and reduce suffering
      follow strict rules from ancient laws
      copy what others around them do

      Q5.
      Who might lead a humanist funeral or wedding ceremony?

      a priest or rabbi
      a politician
      Correct answer: a celebrant

      5 Questions

      Q1.
      Match each keyword to its correct meaning.

      Correct Answer:responsibility,looking after something and doing it properly

      looking after something and doing it properly

      Correct Answer:action,doing something on purpose to make a change

      doing something on purpose to make a change

      Correct Answer:campaign,a planned activity towards a shared goal

      a planned activity towards a shared goal

      Q2.
      Humanists believe there is only life and want to make the most of it.

      Correct Answer: one, 1, One

      Q3.
      The story of The Wolves teaches about feeding the good in human nature.

      Correct Answer: two, 2, Two

      Q4.
      What is the ‘happy human’ symbol used for?

      to show belief in eternal life
      to remind people to follow religious rules
      Correct answer: to show one life should be lived meaningfully

      Q5.
      Humanists are only found in Europe and North America.

      True - humanism is only a Western idea.
      Correct answer: False - there are humanists across all continents.
      False - humanists are only found in books and stories.

      To help you plan your 5 religious education lesson on: Humanism around the world, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...