Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Humanism: deciding right from wrong

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how humanists make ethical decisions.

      Key learning points

      1. Philosophers use thought experiments to explore solutions to big questions.
      2. Humanists look to reason and empathy to answer big questions.
      3. Humanists aim to promote happiness and reduce suffering when making ethical decisions.

      Keywords

      • Thought experiment - a philosophical tool to test ideas in made-up scenarios

      • Ethical - part of philosophy; questions about living a good life and what is right and wrong

      • Consequences - the outcome of a choice or action

      Common misconception

      Using empathy when making ethical decisions means that all humanists will reach the same conclusions.

      Humanists may reach different moral decisions as they feel empathy differently.

      Teacher tip

      Humanists UK coordinate speakers to come into schools and speak to pupils. Reach out to them to have a humanist visitor so pupils can ask them how they make ethical decisions and what is important to them.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What do humanists believe about humans and nature?

      humans rule nature
      humans are above nature
      Correct answer: humans are part of nature

      Q2.
      What helps humanists make decisions about how to live?

      myths and legends
      Correct answer: reason and empathy
      superstition

      Q3.
      Some humanists become because they care about animals.

      Correct Answer: vegetarians

      Q4.
      Humanists believe their actions can have an on animals and the planet.

      Correct Answer: impact, Impact

      4 Questions

      Q1.
      Philosophers use experiments to help them explore big ideas about life and ethics.

      Correct Answer: thought, Thought

      Q2.
      What is empathy?

      Correct answer: imagining how others might feel
      caring only about yourself
      making people laugh

      Q3.
      Humanists try to reduce and increase happiness through their choices.

      Correct Answer: suffering, Suffering

      Q4.
      Is it possible for humanists to disagree and still use empathy?

      No, they must agree.
      Correct answer: Yes, because empathy can feel different to different people.
      No, empathy always feels the same.

      To help you plan your 5 religious education lesson on: Humanism: deciding right from wrong, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...