Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how and why many humanists choose to have ceremonies to mark stages in life.

      Key learning points

      1. Many humanists believe that having a ceremony to mark different stages in a human’s life is important and meaningful.
      2. Humanist celebrants are people who are trained to carefully design a ceremony that is personal and meaningful.
      3. Naming, wedding and funeral ceremonies celebrate the connection of people to each other and the natural world.
      4. Humanist ceremonies will be non-religious and celebrate the one precious life they believe humans have.

      Keywords

      • Connection - the responsibility and care a person might feel towards something or someone

      • Celebrant - a person who leads or performs a religious or formal ceremony, such as a wedding, or funeral

      • Ceremony - a formal event performed on a special occasion

      Common misconception

      Ceremonies are only marked by people who believe in god.

      Humanists do not belive in god, but have ceremonies to mark meaningful events in life.

      Teacher tip

      Be sensitive to pupils' experiences of death and loss with some of the lesson content. You may have a local humanist celebrant who could come and talk to the class. The Understanding humanism website has other resources and case studies to help with this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Humanists believe we have life to live, so we should make the most of it.

      Correct Answer: one, 1, One

      Q2.
      Humanists believe that humans have the capacity for good and ...

      Correct Answer: bad, Bad

      Q3.
      What do humanists use to understand the world?

      faith and holy books
      Correct answer: reason and evidence
      dreams and imagination

      Q4.
      Why might some humanists become vegetarian?

      Correct answer: because of empathy and ethics
      to follow religious teachings
      to make life more interesting

      Q5.
      What do humanists aim to do when making ethical decisions?

      only help people they know
      research a variety of religious laws
      Correct answer: promote happiness and reduce suffering

      5 Questions

      Q1.
      Why might humanists choose to have a ceremony?

      to show religious faith
      Correct answer: to mark life events
      to follow tradition

      Q2.
      What does a humanist celebrant do?

      reads prayers from a holy book
      Correct answer: leads meaningful non-religious ceremonies
      teaches humanist beliefs in school

      Q3.
      Humanists believe children should be free to what they believe.

      Correct Answer: decide

      Q4.
      Which of these actions might happen at a humanist ceremony?

      lighting candles and planting trees
      tying ribbons with loved ones
      Correct answer: all of the above

      Q5.
      Humanist ceremonies always include religious prayers.

      Correct answer: False – humanist ceremonies are non-religious.
      False – humanists pray to different gods.
      True – all ceremonies include religious content.

      To help you plan your 5 religious education lesson on: Humanist ceremonies, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...