Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how a belief in one life motivates humanists.

      Key learning points

      1. Humanists use reason to conclude that there is only life.
      2. Humanists believe that we have freedom to make the most of the one life we have.
      3. Having just one life motivates many humanists to make the most of their time on earth.

      Keywords

      • Reason - use of logic and facts to make sense of the world

      • Evidence - proof supporting a claim

      • Freedom - power to act and make choices

      • Meaning - the purpose of our actions and decisions

      Common misconception

      A humanist belief in the one life means that they can do whatever they want.

      A humanist belief in the one life motivates them to find meaning, purpose and happiness.

      Teacher tip

      The 'One Life, Live it well' video is narrated by Alice Roberts on the Humanist UK website. It beautifully illustrates the humanist attitude to life and would be worth showing to pupils as part of this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      The way we see and understand life is our world ...

      Correct Answer: view, View

      Q2.
      What type of worldview is humanism?

      supernatural
      religious
      Correct answer: non-religious

      Q3.
      What do humanists use to understand the world?

      Correct answer: science
      stories and magic
      faith in a God

      Q4.
      What do humanists believe about human nature?

      humans are all good
      Correct answer: humans can be good and bad
      humans must follow a religion

      4 Questions

      Q1.
      What do humanists believe about life?

      Correct answer: There is one life.
      There are many lives.
      Life continues after death.

      Q2.
      What do humanists use to understand life?

      faith
      stories
      Correct answer: reason

      Q3.
      A humanist belief in the one life means they can do whatever they want.

      Correct answer: False – Humanists seek meaning and happiness.
      True – They can live without thinking of others.
      False – Humanists must always follow strict rules.

      Q4.
      The international symbol of humanism is the human symbol.

      Correct Answer: happy, Happy

      To help you plan your 5 religious education lesson on: The one life, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...