Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how some Hindus answer the ultimate question of how the universe appeared.

      Key learning points

      1. Philosophers ask ultimate questions about the universe.
      2. Hindu philosophers have always asked questions about the universe.
      3. There are a number of different creation stories in Hindu Dharma.
      4. Once creation story shows Brahman creating the universe through the deities Brahma, Vishnu and Shiva.

      Keywords

      • Creation - the act of making something

      • Rishi - a wise person in the Hindu worldview

      • Deity - a god or goddess

      • Aum - the first sound in creation linking humanity and the divine

      Common misconception

      There is one Hindu creation story.

      There are many Hindu creation stories. This is one example. The Hindu tradition is very broad and diverse.

      Teacher tip

      There is a nice animation on BBC Teach of one of the Hindu creation stories that you could play to the class.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What is the name of the Hindu festival of lights?

      Eid
      Christmas
      Correct answer: Diwali

      Q2.
      What is a Hindu place of worship called?

      a church
      Correct answer: a temple
      a mosque

      Q3.
      Which animal is seen as sacred in Hindu Dharma?

      Correct answer: cows
      cats
      dogs

      Q4.
      What is the name of the blue Hindu deity known for playing the flute?

      Shiva
      Correct answer: Krishna
      Bluey

      5 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:creation,the act of making something
      Correct Answer:Rishi,a wise person
      Correct Answer:deity,a god or goddess

      Q2.
      In Hindu Dharma, a Rishi is a person who asks ultimate questions.

      Correct Answer: wise

      Q3.
      There are many Hindu creation , not just one explanation.

      Correct Answer: stories

      Q4.
      What is a philosopher?

      a person who sings prayers
      a person who builds temples
      Correct answer: a person who asks deep questions

      Q5.
      What sound do many Hindus believe came first in the universe?

      Correct answer: Aum
      Ram
      Boom

      To help you plan your 4 religious education lesson on: Hindu stories of creation, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...