Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Different styles of Christian music

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how music might be used in a church.

      Key learning points

      1. Most Christians will use music as part of their worship in church services.
      2. Some Christian churches will have a worship band that will lead music with contemporary instruments.
      3. There are many different styles of music that Christians might use.
      4. Christians have been using music in their worship for many hundreds of years.
      5. Other churches use hymns or choral music.

      Keywords

      • Service - a set time when Christians meet to worship God together

      • Worship - to show devotion or respect

      • Hymn - a song or poem of praise to God

      • Choral - sung or chanted by a choir

      Common misconception

      All Christians use the same music styles.

      Christians use music of many different styles in their worship.

      Teacher tip

      There are many different forms of ancient and contemporary Christian music available through the internet. Allow your pupils to listen to a variety of different forms and see which they like the most and why.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What is the name of the place where Muslims pray?

      temple
      church
      Correct answer: mosque

      Q2.
      What do Sikhs wear on their heads to show respect?

      cap
      Correct answer: turban
      helmet

      Q3.
      Who do Christians believe is the Son of God?

      Correct answer: Jesus
      Muhammad
      Moses

      Q4.
      What do Muslims call their God?

      Correct answer: Allah
      Lord
      Krishna

      4 Questions

      Q1.
      A hymn is a of praise.

      Correct Answer: song, Song

      Q2.
      Most Christians use music in church to help them focus on ...

      Correct Answer: God

      Q3.
      What do some churches use to play modern worship songs?

      typewriters
      bells
      Correct answer: worship band

      Q4.
      Are all forms of Christian music ancient?

      Yes, they are from hundreds of years ago.
      They are all modern songs.
      Correct answer: Some are old, some are new.

      To help you plan your 3 religious education lesson on: Different styles of Christian music, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...