Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Changing worldviews in our community

      Lesson details

      Learning outcome

      I can investigate how worldviews are changing in my community and create a report to show my results.

      Key learning points

      1. The census provides data about worldviews at a national level. It also provides data for local areas.
      2. We can use the census as a tool to investigate change in worldviews from 2011 to 2021.
      3. Places of worship show continuity and change. Some places of worship may have been converted from other uses.
      4. We can use photographs as a tool to see how places of worship have changed over time.

      Keywords

      • Worldview - the way people see, interpret and inhabit the world

      • Census - a national survey held every 10 years in the UK

      • Converted - something that has changed from one use to another

      • Local - nearby or related to an area

      Common misconception

      Because Christianity is declining according to census data, there are no new churches being built in the UK.

      New churches are still being built or converted from other buildings in the UK today.

      Teacher tip

      This lesson could be split over two lessons. Pupils could look at the Bristol case study first lesson and then examine local census data. In another lesson they could explore the local area and note changes in places of worship before writing their final report. Or they could research in class.

      Content guidance

      Risk assessment required - outdoor learning

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      What do religious people often do together?

      go to theme parks
      Correct answer: worship in a special building
      watch TV and films

      Q2.
      What is one thing both Muslims and Christians do during worship?

      Correct answer: pray
      Ddnce in silence
      Llght fireworks

      Q3.
      Where do Christians usually go to worship together?

      Gurdwara
      Temple
      Correct answer: Church

      Q4.
      What is the name of the place where Muslims gather to worship?

      Synagogue
      Correct answer: Mosque
      Church

      Q5.
      Why do some Christians wear a cross?

      To show they like jewellery.
      To look like a priest.
      Correct answer: To remember the death and resurrection of Jesus.

      5 Questions

      Q1.
      The UK government collects data about worldviews every 10 years through a .

      Correct Answer: census, Census

      Q2.
      The census shows that increased in Bristol between 2011 and 2021.

      Correct Answer: Islam

      Q3.
      What did the Bristol data tell us about Christianity from 2011 to 2021?

      It increased by 10%.
      Correct answer: It declined by 15%.
      It stayed exactly the same.

      Q4.
      Which statement best describes how places of worship have changed?

      They all stay the same over time.
      They are never used for other things.
      Correct answer: Some are converted and some stay the same.

      Q5.
      Because Christianity is declining, no new churches are being built.

      Correct answer: False: some churches are still opening or converting.
      True: census data shows churches are all closing.
      True: census data proves Christianity is ending.

      To help you plan your 6 religious education lesson on: Changing worldviews in our community, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...