Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the context of global worldviews using data.

      Key learning points

      1. The majority of the world’s population identifies as having a religious worldview.
      2. Christians and Muslims make up the majority of those with a religious worldview.
      3. Worldviews can be affected by context.
      4. Social scientists use data as a tool to analyse worldviews.
      5. We can use data to better understand the context of worldviews globally.

      Keywords

      • Worldview - the way people see, interpret and inhabit the world

      • Majority - more than half of a group

      • Survey - a way to ask many people questions to gather information

      • Context - the situation, background or circumstances around something

      Common misconception

      The majority of people in the world do not have a religious worldview.

      The majority of people in the world have a religious worldview. Religion and belief varies around the world depending on context.

      Teacher tip

      This lesson could link to work in geography. If you are looking at a case study of a country or continent, you might like to look at the religion(s) and beliefs there. Are they changing? How does it compare to the UK?

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a worldview?

      a person’s favourite subject in school
      Correct answer: a way someone understands, interprets and lives in the world
      a type of religious belief
      a map of different countries

      Q2.
      The UK government carries out a every 10 years to collect information about people, including about their religion.

      Correct Answer: census

      Q3.
      What does census data show about religious beliefs in the UK?

      Christianity is increasing, while other religions are disappearing
      Correct answer: Christianity is decreasing, and non-religion and other religions are increasing
      everyone in the UK has a religious belief
      the number of people who take part in the census is decreasing

      Q4.
      Social scientists use to investigate religion and worldviews by collecting and analysing information.

      Correct Answer: data

      Q5.
      Which of these is an example of a survey?

      reading a book about different religions
      Correct answer: asking people questions about their beliefs and recording their answers
      watching a documentary about religious traditions

      Q6.
      When information is , it means it is trustworthy and can be used with confidence.

      Correct Answer: reliable

      6 Questions

      Q1.
      What do social scientists mean by context when studying worldviews?

      a list of religious traditions
      Correct answer: the circumstances that affect something, such as geography or culture
      the number of people in a country

      Q2.
      When more than half of a group share a belief or characteristic, they are called the .

      Correct Answer: majority

      Q3.
      What does global data show about religious worldviews?

      most people in the world do not follow a religion
      Correct answer: the majority of people in the world have a religious worldview
      only Christianity is a global religion
      religious worldviews have not changed over time

      Q4.
      A is a way to collect information by asking many people questions about a topic.

      Correct Answer: survey

      Q5.
      Social scientists use to investigate worldviews by collecting and analysing information.

      Correct Answer: data

      Q6.
      Which religious worldviews make up the majority of the world’s population?

      Christianity and Hinduism
      Correct answer: Christianity and Islam
      Islam and Buddhism
      Islam and Judaism

      To help you plan your 6 religious education lesson on: The global context of worldviews, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...