Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the nature of God within classical theism, with specific reference to Christian beliefs and teachings.

      Key learning points

      1. Religions aligned with classical theism teach that there is one God who possesses particular characteristics.
      2. Most Christians uphold classical theism and describe God as omnibenevolent, omnipotent and omniscient.
      3. Omnibenevolent refers to the belief that God is all loving.
      4. Omnipotent refers to the belief that God is all powerful.
      5. Omniscient refers to the belief that God is all knowing.

      Keywords

      • Omnibenevolent - the belief that God is all loving and infinitely good

      • Omnipotent - the belief that God is all powerful

      • Omniscient - the belief that God is all knowing

      • Theism - the belief in the existence of at least one god who is personal, active in the world, and distinct from the universe

      Common misconception

      The God of classical theism is distant and not involved with creation.

      For most theists whose beliefs align with classical theism, such as Christians, God is personal and active within the world and is powerful, loving and all knowing by nature.

      Teacher tip

      You may wish to remind students of the incarnation and Jesus as fully divine prior to learning cycle 2.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these best describes the meaning of ‘compassion’?

      wanting others to feel pain
      being kind when it benefits you
      Correct answer: suffering with someone and wanting to help
      thinking about fairness

      Q2.
      The word describes the experience of pain or distress.

      Correct Answer: suffering, Suffering

      Q3.
      Which ethical theory focuses on showing agape love?

      utilitarianism
      virtue ethics
      kantian ethics
      Correct answer: situation ethics

      Q4.
      Christians believe that God is , even when people suffer.

      Correct Answer: loving, Loving

      Q5.
      What kind of question is: ‘Can compassion justify suffering?’

      A historical question.
      A scientific question.
      An ultimate question.
      Correct answer: A legal question.

      Q6.
      Which of these is an example of showing compassion during a crisis?

      Correct answer: Opening a shelter for flood victims.
      Blaming others for their situation.
      Ignoring people’s pain to avoid stress.
      Asking others to be more independent.

      6 Questions

      Q1.
      Which term describes the belief that God is all loving and infinitely good?

      omnipotent
      omniscient
      Correct answer: omnibenevolent
      omnipresent

      Q2.
      The Christian belief that God is means that God knows everything.

      Correct Answer: omniscient, Omniscient

      Q3.
      Why do Christians link Jesus’ miracles to God’s omnipotence?

      They prove Jesus had secret knowledge.
      They were written about by Jesus himself.
      Correct answer: Jesus is seen as God in human form.
      Miracles were common in ancient history.

      Q4.
      Christians believe God is , meaning God can do anything, even break natural laws.

      Correct Answer: omnipotent, Omnipotent

      Q5.
      Which Bible verse is often used to support belief in God’s omnibenevolence?

      Genesis 1
      Luke 5
      Psalm 139
      Correct answer: John 3:16

      Q6.
      The word means belief in a personal God who is active in the world.

      Correct Answer: theism, Theism

      To help you plan your 8 religious education lesson on: God of classical theism, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...