Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the problem of evil with reference to the inconsistent triad.

      Key learning points

      1. There are two types of evil that exist in the world; moral evil and natural evil.
      2. Moral evil and natural evil raise questions about God's nature and existence; this is known as 'the problem of evil'.
      3. The inconsistent triad suggests that God does not possess the qualities of the God of classical theism.
      4. The inconsistent triad is used as an argument against God's nature and characteristics and/or God's existence.

      Keywords

      • Evil - the opposite of good and a cause of suffering

      • Inconsistent triad - a representation of evil as being inconsistent with the nature of the God of classical theism

      • Omnibenevolent - the belief that God is all loving and infinitely good

      • Omnipotent - the belief that God is all powerful

      Common misconception

      The problem of evil only causes people to doubt God's existence.

      The problem of evil also causes some people to doubt God's nature, rather than God's existence. The inconsistent triad challenges the belief that God is omnibenevolent and omnipotent.

      Teacher tip

      You may wish to enhance learning by encouraging students to discuss their views and beliefs surrounding the problem of evil.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of serious crime

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Classical theism teaches that there is only one God who has perfect .

      Correct Answer: characteristics, Characteristics

      Q2.
      What does the “omni” prefix mean in Christian descriptions of God?

      one
      Correct answer: all
      holy

      Q3.
      Christians believe that God is , meaning all-loving.

      Correct Answer: omnibenevolent, Omnibenevolent, omni-benevolent

      Q4.
      What does “omnipotent” mean?

      all-seeing
      Correct answer: all-powerful
      all-knowing

      Q5.
      Christians believe that God is , meaning all-knowing.

      Correct Answer: omniscient, Omniscient, omni-scient

      5 Questions

      Q1.
      There are two types of evil: evil and natural evil.

      Correct Answer: moral, Moral

      Q2.
      Why does the existence of evil make people question God's nature?

      because humans are perfect
      because evil is fun
      Correct answer: because an all-loving and all-powerful God would stop evil

      Q3.
      The inconsistent triad challenges the belief that God is all-powerful, all-loving, and that exists.

      Correct Answer: evil, Evil

      Q4.
      What might a Christian believe if they accept evil exists but still believe in God?

      God is far away.
      Correct answer: God allows free will and suffering for growth.
      God doesn’t care.

      Q5.
      What is one conclusion some people draw from the inconsistent triad?

      Heaven is not real.
      Prayer is useless.
      Correct answer: God does not exist

      To help you plan your 8 religious education lesson on: Inconsistent triad, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...