Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the work of Street Pastors in supporting the local community.

      Key learning points

      1. Street Pastors are a Christian organisation involving people working, mainly at night, on city streets giving care.
      2. Street Pastors can be recognised by their blue reflective uniform and they patrol the streets in local communities.
      3. Street Pastors are volunteers from many different Christian denominations.
      4. Street Pastors offer support to people facing challenging circumstances and needing assistance for a variety of reasons.
      5. Street Pastors improve the safety of individuals on the streets, and the overall safety of local communities.

      Keywords

      • Agape - a Biblical word used to describe selfless and unconditional love

      • Church - referring to a building in which Christians worship

      • Church - the People of God/Body of Christ, among whom Christ is believed to be present and active; members of a particular Christian denomination/tradition, eg Roman Catholic

      • Street Pastors - a Christian organisation involving people working, mainly at night, on city streets giving care to those who need it

      Common misconception

      Street Pastors only support the people they directly encounter.

      The work of Street Pastors improves the overall safety of local communities.

      Teacher tip

      You may wish to expland on the examples of Jesus' parables, miracles, actions and teachings that support the work of Street Pastors on slide 17.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Food support people in need by providing food in local communities.

      Correct Answer: banks

      Q2.
      Jesus said, “I was thirsty, and you gave me something to .”

      Correct Answer: drink

      Q3.
      In the parable, Jesus said he would separate people like a shepherd separates the from the goats.

      Correct Answer: sheep

      Q4.
      What does the Body of Christ describe?

      a statue of Jesus
      Correct answer: the worldwide Christian community
      the church building

      Q5.
      What is ecumenism?

      Correct answer: working with Christians from different groups
      sharing food with non-Christians
      preaching to children only

      Q6.
      What does the word ‘church’ with a lowercase ‘c’ mean?

      Correct answer: a Christian place of worship
      people believing in Jesus
      a leader’s office in the church

      6 Questions

      Q1.
      Jesus showed love through his actions and teachings.

      Correct Answer: agape

      Q2.
      Street Pastors can be recognised by their reflective uniform.

      Correct Answer: blue

      Q3.
      What is one main role of Street Pastors?

      organising Sunday services
      Correct answer: patrolling streets to offer care
      preaching inside churches only

      Q4.
      Which of these is something Street Pastors often do?

      lead Sunday morning Bible studies
      run religious festivals in churches
      Correct answer: hand out water and foil blankets

      Q5.
      Street Pastors are usually made up of people from which of the following?

      only one Christian denomination
      Correct answer: different Christian denominations
      non-religious community groups

      Q6.
      The work of Street Pastors improves the overall of local communities, not just people they encounter.

      Correct Answer: safety

      To help you plan your 10 religious education lesson on: Street pastors, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...