Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the role and meaning of the sacraments, and diverse beliefs about the sacraments within Christianity.

      Key learning points

      1. The sacraments are rites and rituals which are outward and visible sign of an invisible and spiritual grace.
      2. The number of sacraments, and their role and significance, differs across Christian denominations.
      3. The Roman Catholic Church and many Orthodox Christian Churches accept seven sacraments.
      4. For many Christians, baptism and Holy Communion are considered sacraments.
      5. The sacraments help Christians follow the example of Jesus, grow closer to God and mark significant events.

      Keywords

      • Baptism - the sacrament through which people become members of the Church. It involves the use of water as a symbol of the washing away of sin.

      • Eucharist/Holy Communion - means 'thanksgiving'; a sacrament in which the death and resurrection of Jesus are celebrated, using bread and wine.

      • Sacrament - an outward sign of an invisible and inward blessing by God. For example: baptism, Eucharist.

      Common misconception

      All Christians celebrate the sacraments.

      Many Christians do celebrate the sacraments, but not all Christians. For example, Quakers do not celebrate the sacraments.

      Teacher tip

      You may wish to share the story of Jesus' baptism from Matthew 3:13-17 with students.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The Bible is divided into two main sections: the Old and New .

      Correct Answer: Testament, testament

      Q2.
      The New Testament focuses on the life and teachings of .

      Correct Answer: Jesus

      Q3.
      Which type of worship follows a fixed pattern of prayers and readings?

      Spontaneous worship
      Correct answer: Liturgical worship
      Meditation only

      Q4.
      What is a reason Christians read the Bible during worship?

      Correct answer: To reflect on God’s messages
      To entertain the congregation
      To learn historical facts only

      Q5.
      What does the liberal view of the Bible suggest?

      It must be followed word for word
      It was created without God’s help
      Correct answer: It was written by people inspired by God

      Q6.
      Which statement is true about how all Christians read the Bible?

      All Christians interpret it literally
      Correct answer: Christians may interpret it differently
      Only clergy can read the Bible

      6 Questions

      Q1.
      Sacraments are outward signs of God’s invisible .

      Correct Answer: grace, Grace

      Q2.
      is the sacrament that marks entry into the Christian Church.

      Correct Answer: Baptism, baptism

      Q3.
      Which two sacraments are accepted by many Protestant churches?

      Marriage and Confirmation
      Eucharist and Anointing of the Sick
      Correct answer: Baptism and Holy Communion

      Q4.
      What do Orthodox Christians often call the sacraments?

      Correct answer: Holy Mysteries
      Holy Steps
      Sacred Rites

      Q5.
      Which Christian group does not celebrate any sacraments?

      Roman Catholics
      Correct answer: Quakers
      Orthodox Christians

      Q6.
      Why do some Christians celebrate the sacraments?

      To perform miracles
      Correct answer: To show commitment to their faith
      To learn ancient languages

      To help you plan your 10 religious education lesson on: The sacraments, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...