Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe Christian teachings about poverty and how the work of CAFOD reflects these teachings.

      Key learning points

      1. Jesus' teachings and actions emphasised helping people living in poverty.
      2. Christians today can follow Jesus' example by establishing and/or supporting charities.
      3. CAFOD is a Catholic Christian charity that aims to bring hope and compassion to communities facing poverty.
      4. CAFOD work in Africa, Asia, Latin America and the Middle East, helping the poorest and most marginalised people.
      5. CAFOD supports long term development and responds to emergencies.

      Keywords

      • CAFOD - Catholic Agency for Overseas Development; the official aid agency of the Catholic Church in England and Wales

      • Charity - an organisation set up to provide help and raise money for those in need

      • Poverty - the state of being without the things needed for a reasonable quality of life, so that day-to-day living is a struggle

      Common misconception

      Christian charities support Christian individuals and communities.

      Christian charities, such as CAFOD, support individuals and communities from many different backgrounds all around the world.

      Teacher tip

      Students should study the work of one of the following: (CAFOD), Christian Aid or Tearfund, so you may choose to only cover one of these in your lessons.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their correct definitions.

      Correct Answer:martyr,a person who is killed because of their religious or other beliefs

      a person who is killed because of their religious or other beliefs

      Correct Answer:persecution,hostility and ill-treatment, especially on the basis of religion

      hostility and ill-treatment, especially on the basis of religion

      Correct Answer:solidarity,unity between members of a particular group

      unity between members of a particular group

      Q2.
      The early Christians were persecuted for refusing to worship the emperor and the Ancient gods.

      Correct Answer: Roman

      Q3.
      St was believed to have been crucified upside down because he did not feel worthy to die in the same way as Jesus.

      Correct Answer: Peter

      Q4.
      During the Protestant Reformation, Christians persecuted other who held different ideas about worship and Church authority.

      Correct Answer: Christians

      Q5.
      Christians are no longer persecuted.

      True, it ended in ancient times.
      Correct answer: False, persecution still exists in some countries.
      True, because Christianity is now the largest religion.

      Q6.
      What is the role of the charity Open Doors?

      Correct answer: to support persecuted Christians worldwide
      to build churches in wealthy countries
      to convert people to Christianity through force

      6 Questions

      Q1.
      It is estimated that over % of the world’s population live in extreme poverty.

      Correct Answer: 10, ten

      Q2.
      CAFOD is the official aid of the Catholic Church in England and Wales.

      Correct Answer: agency

      Q3.
      CAFOD works to challenge injustice and promote social ...

      Correct Answer: justice

      Q4.
      In the Parable of the and the Goats, Jesus said that serving the poor is like serving God.

      Correct Answer: Sheep, sheep

      Q5.
      Which of the following is not a way CAFOD offers support?

      providing clean water and education
      responding to natural disasters
      Correct answer: building cathedrals in Europe

      Q6.
      Christian charities only support Christian individuals and communities.

      Correct answer: False – they help people of all backgrounds globally.
      False – but they focus on Catholic regions.
      True – they serve only Christian groups.

      To help you plan your 10 religious education lesson on: The work of CAFOD, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...