Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the nature, purpose and significance of meditation, including samatha meditation, for Buddhists today.

      Key learning points

      1. Purposes of meditation include developing a still, calm, focused mind; gaining greater wisdom of the Buddha’s Dhamma.
      2. Many non-Buddhists use meditation as a way to calm the mind, reduce stress and increase focus.
      3. Samatha is mainly used in Theravada Buddhism and encourages calmness with a focus on mindfulness of breathing.
      4. Some Buddhists use objects called kasinas to focus during meditation.

      Keywords

      • Meditation - a spiritual experience that opens a person up to the highest state of consciousness

      • Mindfulness of breathing - a form of meditation found in Theravada, Zen, and Tibetan Buddhism, which focuses on the practice of breathing

      • Samatha - a method of meditation; a state of calmness

      Common misconception

      The goal of samatha meditation is to achieve enlightenment or insight.

      Samatha is primarily a concentration practice aimed at stilling the mind through focused attention, often using a single object like the breath or a visual object (kasina).

      Teacher tip

      If appropriate, pupils could listen to a guided meditation.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What is the main purpose of Puja in Buddhism?

      Correct answer: To honour the Buddha and develop spiritual qualities
      To worship multiple gods
      To perform sacrifices

      Q2.
      How is Puja in the home different from in the temple?

      It always involves monks.
      Correct answer: It is more informal and personal.
      It uses different scriptures.

      Q3.
      Chanting is the recitation of sacred texts or to aid focus and devotion.

      Correct Answer: mantras, Mantras

      Q4.
      What is a common purpose of reciting mantras?

      To entertain others
      Correct answer: To call on the qualities of a Bodhisattva
      To improve language skills

      6 Questions

      Q1.
      Meditation is one of the Mahayana six perfections and is part of the Path.

      Correct Answer: Eightfold, eightfold

      Q2.
      The Dhammapada says ‘ springs from meditation’.

      Correct Answer: wisdom, Wisdom

      Q3.
      What is the primary goal of samatha meditation?

      To understand the Four Noble Truths
      Correct answer: To calm and focus the mind
      To reach enlightenment

      Q4.
      What do Buddhists sometimes use to help focus during samatha?

      Music
      Candles
      Correct answer: Kasinas

      Q5.
      Which type of Buddhism mainly uses samatha meditation?

      Correct answer: Theravada
      Zen
      Mahayana

      Q6.
      What is a common use of meditation by non-Buddhists?

      Learning the Dhamma
      Worshipping the Buddha
      Correct answer: Reducing stress

      To help you plan your 10 religious education lesson on: Samatha meditation, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...