Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the nature, purpose and significance of vipassana meditation for Buddhists today.

      Key learning points

      1. Vipassana meditation is one of the two main methods taught by the Buddha.
      2. Vipassana helps Buddhist gain insight into the true nature of reality as characterised by the three marks of existence.
      3. In the Yuganaddha Sutta, four possible paths to enlightenment are discussed.
      4. Vipassana was used by the Buddha as a way of eliminating ignorance and suffering (dukkha).
      5. Practising vipassana is a way to achieve enlightenment and attain Nibbana/Nirvana.

      Keywords

      • Meditation - a spiritual experience that opens a person up to the highest state of consciousness

      • Samatha - a method of meditation; a state of calmness

      • The three marks of existence - the belief that all life involves/is marked by three features: dukkha, anicca, anatta

      • Vipassana (insight) - a method of meditation focused on insight into the true nature of things

      Common misconception

      Vipassana meditation is primarily about relaxation or stress relief.

      Vipassana meditation is aimed at cultivating insight into the nature of reality, specifically the impermanent, unsatisfactory, and non-self characteristics of all phenomena, known in Buddhism as the three marks of existence.

      Teacher tip

      Teach samatha meditation to consolidate the learning in this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Meditation was the method used by the to achieve enlightenment.

      Correct Answer: Buddha

      Q2.
      What is mindfulness of breathing used for in samatha meditation?

      Correct answer: to calm and focus the mind
      to recall past lives
      to chant Buddhist scriptures

      Q3.
      Which of the following is true about kasinas?

      they are sacred texts
      Correct answer: they are focus objects used in meditation
      they are special prayers

      Q4.
      Why do some non-Buddhists also practise meditation today?

      to earn religious merit
      to reach enlightenment
      Correct answer: to manage stress

      Q5.
      What is the main purpose of samatha meditation?

      Correct answer: to prepare the mind for deeper understanding
      to teach the Dhamma
      to end suffering instantly

      Q6.
      Which statement reflects a common misunderstanding about samatha?

      it is one of the Six Perfections in Mahayana Buddhism
      it uses kasinas
      Correct answer: it directly leads to enlightenment

      6 Questions

      Q1.
      It was under the Bodhi that the Buddha achieved enlightenment.

      Correct Answer: tree, Tree

      Q2.
      Vipassana helps Buddhists to gain insight into the three of existence.

      Correct Answer: marks, Marks

      Q3.
      What is the main goal of vipassana meditation?

      to reduce stress
      Correct answer: to develop insight
      to repeat mantras

      Q4.
      What are the three marks of existence?

      attachment, joy, peace
      truth, knowledge, kindness
      Correct answer: suffering, change, no-self

      Q5.
      What does the Yuganaddha Sutta teach about meditation?

      that only samatha leads to enlightenment
      that meditation must follow a strict order
      Correct answer: that different paths to enlightenment are valid

      Q6.
      What is a common misconception about vipassana meditation?

      Correct answer: it is mainly used for insight
      it only brings relaxation
      it’s a path to enlightenment

      To help you plan your 10 religious education lesson on: Vipassana meditation, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...