Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Visualisation of Buddhas and Bodhisattvas

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the aims, methods and significance of visualising Buddhas and Bodhisattvas through meditation.

      Key learning points

      1. Visualisation is most commonly practiced in Mahayana schools of Buddhism.
      2. Visualisation in Buddhism involves a Buddhist seeing or imagining an object in their mind.
      3. Some Buddhists visualise a Buddha or a Bodhisattva to help develop a characteristic or quality such as compassion.
      4. A person's 'Buddha-nature' can be realised through the method of visualisation.
      5. Mandalas made of sand are a reminder of the impermanent nature of all things.

      Keywords

      • Bodhisattva - a being destined for enlightenment, who postpones their final escape from samsara in order to help living beings

      • Buddha - an awakened or enlightened person

      • Buddha-nature - refers to the fundamental nature of all beings, which means that all beings can become enlightened/reach Buddhahood

      • Mandala - an intricate circle shaped pattern

      • Visualisation - imagining an image of a Buddha or Bodhisattva, focusing on their qualities

      Common misconception

      The Buddhas and Bodhisattvas visualised during meditation are merely imaginary or symbolic constructs rather than meaningful presences with deeper significance.

      In Mahayana schools of Buddhism, visualising Buddhas and Bodhisattvas is seen as a method for connecting with enlightened qualities, purifying the mind, and realising one's own buddha-nature.

      Teacher tip

      Teach Pure Land Buddhism to consolidate learning in this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Many Buddhists practise samatha meditation first to develop a and concentrated mind.

      Correct Answer: calm, Calm

      Q2.
      What does the word 'vipassana' mean in Buddhism?

      Correct answer: insight
      enlightenment
      mindfulness

      Q3.
      What is one of the main focuses during vipassana meditation?

      the sound of chanting
      the movement of water
      Correct answer: changing physical sensations

      Q4.
      What is the ultimate goal of practising vipassana meditation?

      Correct answer: to achieve Nibbana/Nirvana
      to connect with ancestors
      to improve posture

      Q5.
      Which teaching is most closely linked to vipassana meditation?

      the Five Precepts
      the Four Noble Truths
      Correct answer: the Three Marks of Existence

      Q6.
      What does the Buddha’s teaching in the Yuganaddha Sutta suggest about meditation?

      that only vipassana should be practised
      Correct answer: that there is some flexibility in the meditation path
      that insight must come before calm

      6 Questions

      Q1.
      Some Buddhists create an intricate pattern called a as a reminder of the impermanence of all things.

      Correct Answer: mandala, Mandala

      Q2.
      What is the purpose of visualisation in Buddhism?

      to worship gods
      to fall asleep
      Correct answer: to develop spiritual qualities

      Q3.
      In which Buddhist tradition is visualisation most common?

      Theravada
      Correct answer: Mahayana
      Zen

      Q4.
      What does Buddha-nature mean?

      that only monks can become enlightened
      that the Buddha lives in nature
      Correct answer: that everyone can become a Buddha

      Q5.
      Why are sand mandalas destroyed after being made?

      Correct answer: to teach about impermanence
      to test the artist’s skill
      to make space for a new one

      Q6.
      What is a common misconception about the practice of visualising Buddhas?

      Correct answer: that it’s just imaginary
      that it’s only for monks
      that it’s done with closed eyes

      To help you plan your 10 religious education lesson on: Visualisation of Buddhas and Bodhisattvas, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...