Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Reasons for crime: greed and hate

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how greed and hate can cause crime and describe Christian and secular responses to these causes.

      Key learning points

      1. People driven by greed may commit crimes like fraud, bribery or tax evasion to gain money, power or status.
      2. Hate can cause crimes such as vandalism, violence or online abuse, often based on prejudice against certain groups.
      3. The Bible teaches that both greed (1 Timothy 6:10) and hatred (Matthew 5:21–22) can lead people to serious sin and harm.
      4. Christian denominations teach that greed and hate are sinful and cause harm to individuals and society.
      5. Charities like Church Action on Poverty and Hope Not Hate aim to address greed and hate to help prevent crime.

      Keywords

      • Crime - action which breaks the law; can be against the person (e.g., murder), against property (e.g., vandalism), or against the state (e.g., treason)

      • Greed - reason for committing crime – wanting or desiring something or more of something

      • Hate - reason for committing crime – prejudice or hatred against a person or group

      Common misconception

      Hate crime is only about violence.

      Hate crime can also include speech, vandalism or online abuse driven by prejudice.

      Teacher tip

      Use real case studies where crimes have been committed as a result of greed or hatred.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Mental illness can make it hard to make good , especially without support.

      Correct Answer: choices, Choices

      Q2.
      What is addiction?

      a small habit
      Correct answer: a serious condition
      a lack of interest

      Q3.
      What is a helpful response to people suffering from addiction?

      to arrest them
      to degrade them
      Correct answer: to provide them with treatment

      Q4.
      Christianity teaches the need to respond with to those affected by illness or addiction.

      Correct Answer: care, Care

      Q5.
      What approach to people suffering from addiction do many religious and secular views agree on?

      blaming them without help
      punishing everyone equally
      Correct answer: combining support and accountability

      5 Questions

      Q1.
      Match each keyword to its meaning.

      Correct Answer:crime,an action which breaks the law

      an action which breaks the law

      Correct Answer:greed,wanting or desiring something or more of something

      wanting or desiring something or more of something

      Correct Answer:hate,prejudice or hatred against a person or group

      prejudice or hatred against a person or group

      Q2.
      Greed can lead to crimes like fraud and to gain wealth or power.

      Correct Answer: bribery, Bribery

      Q3.
      Which of the following is an example of a hate crime?

      Correct answer: posting racial abuse online
      speeding
      stealing

      Q4.
      1 Timothy 6:10 teaches that the love of is the root of all kinds of evil.

      Correct Answer: money, Money

      Q5.
      When can vandalism be considered a hate crime?

      when it damages property
      when it happens by accident
      Correct answer: when it targets a race or religion

      To help you plan your 11 religious education lesson on: Reasons for crime: greed and hate, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...