Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Views about people who commit crime

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain different views on how offenders should be treated, including Christian beliefs and the role of chaplains and charities.

      Key learning points

      1. Treatment of people who commit crime has changed over time, from harsh punishment to a focus on rehabilitation.
      2. Chaplains support offenders at every stage, working with groups like Prison Fellowship (restorative justice) and PACT.
      3. Bible verses such as Genesis 1:27 and Matthew 25:36 support dignity, forgiveness and visiting those in prison.
      4. Churches support rehabilitation, but agree that crime is wrong.
      5. Views on offenders vary, some stress punishment and deterrence, others support dignity and rehabilitation.

      Keywords

      • Humane - showing kindness, care and sympathy towards others, respecting their dignity and aiming to reduce suffering

      • Justice - ensuring fairness by responding to crimes in a way that holds the offender properly accountable

      • Rehabilitation - the process of helping offenders regain skills, change behaviour and reintegrate into society after committing a crime

      Common misconception

      Rehabilitation and reform mean the same thing.

      Rehabilitation focuses on helping offenders change through support like education and therapy, while reform is the wider goal of changing behaviour and becoming a better person. Rehabilitation is one way to achieve reform.

      Teacher tip

      Using videos of case studies would be a useful way to elicit discussion, especially where people who have committed crime have had different experiences.

      Content guidance

      Depiction or discussion of mental health issues

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Personal conviction is a deeply held that leads someone to act.

      Correct Answer: belief, Belief

      Q2.
      Which Bible verse is often used to support obeying the law?

      'Turn the other cheek'
      'Do not kill'
      Correct answer: 'Render unto Caesar what is Caesar’s'

      Q3.
      Christians believe conscience helps with decision-making.

      Correct Answer: moral, Moral

      Q4.
      Who was Dietrich Bonhoeffer?

      Correct answer: A Christian theologian who resisted the Nazis
      A prophet
      A Roman emperor

      Q5.
      When might a Christian break the law?

      when they feel like it
      Correct answer: when the law goes against justice or mercy
      when a prophet tells them to

      5 Questions

      Q1.
      Match each keyword to its meaning:

      Correct Answer:humane,is showing kindness, care and sympathy towards others

      is showing kindness, care and sympathy towards others

      Correct Answer:justice,is holding the offender properly accountable

      is holding the offender properly accountable

      Correct Answer:rehabilitation,is the process of helping offenders regain skills, change behaviour

      is the process of helping offenders regain skills, change behaviour

      Q2.
      Chaplains work with prisoners and support groups like Prison Fellowship to encourage justice.

      Correct Answer: restorative, Restorative

      Q3.
      Why do churches support rehabilitation?

      to punish
      to ignore
      Correct answer: to help people change

      Q4.
      What is a reason why Christians might support punishment?

      for revenge
      for power
      Correct answer: for justice and protection

      Q5.
      Rehabilitation focuses on helping offenders change, and is one way to achieve .

      Correct Answer: reform, Reform

      To help you plan your 11 religious education lesson on: Views about people who commit crime, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...