Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Different religious views about the status of women in religion

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how gender inequality impacts individuals and describe Christian and non-religious responses to it.

      Key learning points

      1. Gender inequality has deep roots, though laws like the Equal Pay Act aimed to improve fairness.
      2. Despite legal progress, gender bias continues through stereotypes, subtle discrimination and unequal systems.
      3. Humanists promote equality through reason, fairness and human rights.
      4. Some Christians use the Bible to support traditional roles; others see it as a call to equality.
      5. Feminist theologians say Christianity must be reformed or replaced to reflect women’s dignity.

      Keywords

      • Discrimination - actions that come from prejudiced attitudes

      • Gender equality - the idea that people of all genders should have the same rights, responsibilities and opportunities in all areas of life

      • Microaggression - a subtle comment or action that reinforces a stereotype or causes offence, often unintentionally

      • Sexism - unfair treatment or attitudes towards someone because of their gender, usually based on the belief that one gender is better than another

      Common misconception

      All Christians believe that men and women should have different roles because the Bible says so.

      Not all Christians agree. Some interpret Bible verses as cultural and support full gender equality, including leadership roles for women. Others, like the Catholic Church, believe men and women are equal in dignity, but have different roles.

      Teacher tip

      Try setting up a debate centred around the evaluation statement "Gender inequality is still an issue in today's society".

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Prejudice is a opinion about someone not based on reason or experience.

      Correct Answer: preconceived, Preconceived

      Q2.
      Which Christian denomination in the UK allows blessings for same-sex couples?

      Roman Catholic Church
      Correct answer: Church of England
      Eastern Orthodox Church

      Q3.
      Even where same-sex acts are considered sinful, individuals with same-sex sexuality are not seen as sinful and should be treated with .

      Correct Answer: compassion, Compassion

      Q4.
      When did same-sex marriage become legal in England and Wales?

      2004
      2011
      Correct answer: 2014

      Q5.
      Humanists advocate for equal treatment of all individuals based on and fairness.

      Correct Answer: reason, Reason

      5 Questions

      Q1.
      Match each term to its correct meaning:

      Correct Answer:Discrimination,are actions that come from prejudice attitudes

      are actions that come from prejudice attitudes

      Correct Answer:Microaggression,are comments or actions, reinforcing stereotypes, causing offence

      are comments or actions, reinforcing stereotypes, causing offence

      Correct Answer:Sexism,is unfair treatment towards someone because of their gender

      is unfair treatment towards someone because of their gender

      Q2.
      The Equal Pay Act was introduced to promote fairness in .

      Correct Answer: pay, Pay

      Q3.
      Why do Humanists promote equality?

      To maintain societies values
      Correct answer: Because all people are important
      For gaining financial benefits

      Q4.
      Which verse has often been used to justify traditional gender roles in Christianity?

      Leviticus 11:7
      John 3:16
      Correct answer: Ephesians 5:22

      Q5.
      How do some Christians justify leadership roles for women?

      By rejecting all Church teachings
      Correct answer: By arguing Bible verses were cultural for their time
      By ignoring certain verses in the Bible

      To help you plan your 11 religious education lesson on: Different religious views about the status of women in religion, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...