Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how acceptance and celebration of difference creates more joyful communities.

      Key learning points

      1. When we accept and celebrate people's identities, they are free to be themselves.
      2. Celebrating each others' identities makes us feel happier.
      3. If people feel happier, they can contribute more to their communities.
      4. There are many things we can do to accept and celebrate each other's differences.
      5. When we accept and celebrate each other's differences, it keeps everyone feeling safe and welcome.

      Keywords

      • Accept - to like and respect someone for who they are

      • Celebrate - to praise someone for who they are or something they have done

      • Contribute - to give time or money towards something important

      • Community - a group of people who live, work or spend time in the same place

      Common misconception

      Tolerating difference is enough.

      Tolerating means that we put up with something, despite not liking it. Acceptance is a more generous position, because it encourages us to enjoy and celebrate difference.

      Teacher tip

      Find ways of celebrating the differences within your classroom.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the definition.

      Correct Answer:important,something that matters a lot
      Correct Answer:special,unlike anything else
      Correct Answer:welcome,to happily invite someone in and make them feel comfortable

      Q2.
      How does including people make them feel?

      lonely
      Correct answer: happy
      Correct answer: cared for
      sad

      Q3.
      How can we include others?

      Correct answer: by asking them to play with us
      by saying unkind words
      by ignoring them
      Correct answer: by asking them questions to find out about them

      Q4.
      Which statements are true?

      Correct answer: We should include everyone.
      We should only include our best friends.
      Correct answer: We should celebrate everyone at school.
      We should only celebrate some people at school.

      Q5.
      What can it mean when someone is "different" from you?

      they are bad
      Correct answer: they like different things
      they don't want to be your friend
      they are silly

      Q6.
      Match each example to what action it shows.

      Correct Answer:sharing toys,kind action
      Correct Answer:calling someone names,unkind action
      Correct Answer:helping others,helpful action
      Correct Answer:leaving someone out on purpose,hurtful action

      5 Questions

      Q1.
      Match the word to the definition.

      Correct Answer:accept,to like and respect someone for who they are
      Correct Answer:celebrate,to praise someone for who they are or something they have done
      Correct Answer:contribute,to give time or money towards something important

      Q2.
      We are all and enjoy doing different things.

      Correct Answer: different, special, important

      Q3.
      We should ...

      Correct answer: accept our differences
      be unkind to people who are different
      ignore people who are different
      Correct answer: celebrate our differences

      Q4.
      What happens when we accept and celebrate each other's differences?

      People feel lonely and unwelcome.
      Correct answer: People feel happy to be themselves.
      Correct answer: People are more likely to contribute to their community.
      People are more likely to be unkind to others.

      Q5.
      How can we accept and celebrate each other's differences?

      Correct answer: We can say kind words.
      We can use unkind hands.
      Correct answer: We can cheer each other on.
      Correct answer: We can ask questions and listen carefully.
      We can leave people out.

      To help you plan your 2 RSHE (PSHE) lesson on: Celebrating difference, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...