Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The people in our wider community

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the different roles of people in my community.

      Key learning points

      1. There are many important roles in our communities.
      2. Roles include looking after children, volunteers and paid jobs.
      3. There are many people who help us in our communities.
      4. A diverse range of people live and work in our communities.

      Keywords

      • Community - a group of people who live, work or spend time in the same place

      • Job - work that people do to earn money

      • Role - the things we do to help other people

      • Volunteer - someone who gives their time to help others without being paid

      Common misconception

      Only paid work is important.

      Most people do unpaid work as well as a paid job. Things like childcare, caring for the elderly and looking after disabled people are often done by unpaid relatives. These roles are just as important as paid work.

      Teacher tip

      Ensure that any examples of people performing roles show a diverse range of people, for example, show men looking after children or disabled people doing paid work.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the definition.

      Correct Answer:important,something that matters a lot
      Correct Answer:culture,the way of life for a group of people, including foods and language
      Correct Answer:belong,to feel like we are a part of something

      Q2.
      There are different cultures in our school and country.

      Correct Answer: many, lots of, multiple, a variety of

      Q3.
      Which statements are true?

      Some cultures are better than others.
      Correct answer: No one’s culture should be seen as strange, or worse than ours.
      Some cultures are strange.
      Correct answer: We should want to find out about different cultures.

      Q4.
      Including others helps everyone....

      feel unsafe
      Correct answer: feel happy
      Correct answer: feel like they belong
      feel worried

      Q5.
      Match the helper with what they do.

      Correct Answer:doctor,helps people feel better when they're sick
      Correct Answer:teacher,helps you learn new things at school
      Correct Answer:firefighter,puts out fires and keeps people safe

      Q6.
      Who can have important roles in communities?

      only adults
      only women
      only men
      only children
      Correct answer: all different types of people

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the definition.

      Correct Answer:community,a group of people who live, work or spend time in the same place
      Correct Answer:job,work that people do to earn money
      Correct Answer:role,the things we do to help other people
      Correct Answer:volunteer,someone who gives their time to help others without being paid

      Q2.
      We might not know everyone in our community well, but they are still an important part of our community.

      Correct Answer: wider, bigger, larger

      Q3.
      Match the role to the description.

      Correct Answer:lollipop person,paid job
      Correct Answer:looking after children at home,helper role
      Correct Answer:volunteering at a food bank,unpaid

      Q4.
      Which statements are true?

      Correct answer: There are many people who help us in our communities.
      Only police officers help our community.
      Only people who get paid to work are important.
      Correct answer: Paid work, volunteers and helpers are all important in our community.

      Q5.
      Which of these shows someone helping in their community?

      Correct answer: a child sharing toys with friends
      someone throwing litter on the ground
      a person being mean to their neighbour

      Q6.
      Why are unpaid roles like caring for children just as important as paid jobs?

      they are easier to do
      they don't matter much
      Correct answer: they help keep our community strong

      To help you plan your 2 RSHE (PSHE) lesson on: The people in our wider community, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...