Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe similarities between families and explain why it is important to celebrate diversity.

      Key learning points

      1. Every family is one of a kind and can look different, but they are all special in their own way.
      2. Even though families are different, they all show love and care, and do special things together, like traditions.
      3. We should celebrate and respect all kinds of families.

      Keywords

      • Foster - to take care of a child who cannot live with their birth family

      • Unique - being one of a kind or different from others

      • Tradition - something special that a family or group does again and again

      Common misconception

      You need a mum and a dad to have a proper family.

      Some families have a mum and a dad, but others might have two mums, two dads, one parent or carers. All these families are proper families because they love and look after each other.

      Teacher tip

      Give positive examples of diversity within families. Emphasise that all types of family can be loving, supportive and caring.

      Equipment

      magazines

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What do families do to help keep us safe and healthy?

      let us stay up all night every night
      Correct answer: care for us and make sure we eat well
      give us chocolate for every meal

      Q2.
      Which of these is a way families show love?

      shouting loudly at each other
      Correct answer: spending time with each other
      ignoring each other

      Q3.
      Which of these statements about families is true?

      Families stop loving us when things change.
      Families always stay the same.
      Correct answer: Sometimes, families change.
      Correct answer: Families always care even when things change.

      Q4.
      Which of these statements about change is false?

      Change can feel different or even a little tricky.
      Change can brings lots of emotions.
      Correct answer: Families stop loving us when things change.

      4 Questions

      Q1.
      Which statement is true about families?

      All families look the same.
      All families are the same size.
      All families are related.
      Correct answer: All families show love and care to each other.

      Q2.
      What do families do when someone feels sad?

      laugh at them
      walk away
      Correct answer: give a hug
      Correct answer: share kind words

      Q3.
      Which word means to take care of a child who cannot live with their birth family?

      Correct answer: foster
      family
      tradition

      Q4.
      What is the best way to treat families that are different to yours?

      Correct answer: be kind and respectful
      ignore them and walk away
      tell them to change

      To help you plan your 2 RSHE (PSHE) lesson on: All families are different, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...