Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why families are special.

      Key learning points

      1. Families can have adults and children.
      2. Each person's family is special.

      Keywords

      • Family - the people we live with and may be related to

      • Special - unlike anything else

      Common misconception

      All families look the same.

      Families are made up of so many different combinations of people.

      Teacher tip

      Ensure to use inclusive language such as parent / carer to ensure that you are not creating the idea of normal / other in your description of families.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      What does a good listener do?

      Correct answer: look at the person speaking
      Correct answer: think about what the speaker is saying
      talk to a different person not in the conversation

      Q2.
      What does it mean to respect other people's beliefs?

      ignore them
      make fun of them
      Correct answer: treat them with kindness

      Q3.
      Good friends ...

      Correct answer: share
      Correct answer: care
      stare

      Q4.
      Who is a good friend?

      An image in a quiz
      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q5.
      Complete the sentence with the missing word: A good listens to you and respects you.

      Correct Answer: friend, friends

      5 Questions

      Q1.
      Every family is ...

      Correct answer: different
      the same
      Correct answer: special

      Q2.
      What do we call the people we live with and may be related to?

      Correct answer: family
      friends
      aunties and uncles

      Q3.
      Who is the adult?

      An image in a quiz
      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q4.
      Families can ...

      Correct answer: play together
      go to school together
      Correct answer: eat together

      Q5.
      True or False? All families look the same.

      Correct Answer: False, Not true, F, Incorrect, No

      To help you plan your 1 RSHE (PSHE) lesson on: Families are special, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...