New
New
Lesson 2 of 4
  • Year 1

Feeling safe at home

I can describe my home and explain what makes it special.

Lesson 2 of 4
New
New
  • Year 1

Feeling safe at home

I can describe my home and explain what makes it special.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. All types of homes are important.
  2. Each home is special and different.
  3. Some children have one home, some have two homes.
  4. Homes can be houses, flats, bungalows, caravans or boats.
  5. The people we live with should support us and keep us safe.

Keywords

  • Home - the place or places where we live

  • Special - unlike anything else

  • Support - to provide help and encouragement to others

Common misconception

Everyone's home is the same.

Although all of our homes have something in common, each home is unique.


To help you plan your year 1 RSHE (PSHE) lesson on: Feeling safe at home, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Avoid using the term 'normal', as the makeup of homes is very different. Many children will share rooms and have multiple adults living with them and this does not mean their home is unsafe or inadequate.
Teacher tip

Equipment

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Match the word to the correct definition.

Correct Answer:different,not the same as something else

not the same as something else

Correct Answer:safe,something that won't hurt us

something that won't hurt us

Correct Answer:care,to be kind to someone

to be kind to someone

Q2.
A safe place is where ...

Correct answer: you can play
you feel sad
you feel worried
Correct answer: you can be yourself

Q3.
Who looks after us in safe places?

strangers
Correct answer: teachers
Correct answer: parents and carers
younger siblings

Q4.
Which statements are true?

We need lots of toys to feel well.
We need lots of clothes to feel safe.
Correct answer: We need support to feel safe and well.
Correct answer: We need healthy food, clean water and rest to feel well.

Q5.
When we don't feel safe, we might:

Correct answer: have a tummy ache
want to play, explore and talk to others
sleep well at night
Correct answer: feel like crying

Q6.
Match the example to who it shows is supporting the person.

Correct Answer:friend,"Aisha supports me by helping me solve a Maths problem."

"Aisha supports me by helping me solve a Maths problem."

Correct Answer:family,"My dad always cheers me up when I'm feeling down."

"My dad always cheers me up when I'm feeling down."

Correct Answer:school staff,"My teaching assistant helps me with feeling more confident."

"My teaching assistant helps me with feeling more confident."

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Match the word to the definition.

Correct Answer:home,the place or places where we live

the place or places where we live

Correct Answer:special,unlike anything else

unlike anything else

Correct Answer:support,to provide help and encouragement to others

to provide help and encouragement to others

Q2.
Each home is ...

Correct answer: important
the same
Correct answer: special
not important

Q3.
Where do some people live?

Correct answer: in flats
at school
Correct answer: in houses
Correct answer: in bungalows
in shops

Q4.
What makes our homes special?

Correct answer: the people we live with
the size of our home
Correct answer: places in our home that are important to us
the number of toys we have

Q5.
Which statements are true?

Correct answer: Some children have one home, some have two homes.
Correct answer: The people we live with should support us and keep us safe.
Everyone's home is the same with no differences.
Everyone only has one place they call home.

Q6.
Match the type of home to the correct description.

Correct Answer:house,has more than one floor with stairs

has more than one floor with stairs

Correct Answer:flat,is part of a bigger building

is part of a bigger building

Correct Answer:bungalow,has one floor and no stairs

has one floor and no stairs

Correct Answer:caravan,has wheels and can be moved from place to place

has wheels and can be moved from place to place