New
New
Lesson 3 of 4
  • Year 1

Feeling safe with family and carers

I can describe how I should feel with my family and carers.

Lesson 3 of 4
New
New
  • Year 1

Feeling safe with family and carers

I can describe how I should feel with my family and carers.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Our family and carers should help us to feel safe, loved and cared for.
  2. Our trusted adults teach us different rules to help us keep safe.
  3. If we don't feel safe with our family and carers, we should get help from an adult we trust at school.
  4. Trusted adults can help us feel better and make sure we’re safe.

Keywords

  • Carer - someone who helps people who can't fully take care of themselves due to age, illness or disability

  • Trusted adult - someone we know offline who makes us feel safe who can help us

  • Support - to provide help and encouragement to others

Common misconception

Being safe means being happy all the time.

Being safe means we are protected from serious harm; it doesn't mean getting what we want all the time.


To help you plan your year 1 RSHE (PSHE) lesson on: Feeling safe with family and carers, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

You might want to work with your lead teacher or DSL for this lesson. You may also want to speak to parents and carers ahead of delivering this lesson.
Teacher tip

Equipment

Content guidance

  • Depiction or discussion of peer pressure or bullying

Supervision

Adult supervision recommended

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Match the words to the definitions.

Correct Answer:home,the place or places where we live

the place or places where we live

Correct Answer:family,the people we live with and may be related to

the people we live with and may be related to

Correct Answer:safe,something that won't hurt us

something that won't hurt us

Q2.
How might we feel when we are safe?

Correct answer: calm
worried
scared
Correct answer: cared for

Q3.
How would you describe a bungalow?

a bungalow has more than one floor
Correct answer: a bungalow has only one floor
a bungalow is part of a bigger building
Correct answer: a bungalow might have a garden

Q4.
Although our homes might look different, they all have things that make them feel .

Correct Answer: special, important

Q5.
What is a caravan?

a home that floats on the water
Correct answer: a home on wheels that can be moved from place to place
a home that usually has more than one floor with stairs to go up and down

Q6.
Is it true that you can only have one home?

Yes, everyone lives in a house or flat.
Yes, you can only live with your family in one place.
Correct answer: No, some children spend time in two different homes.
Yes, you only get one special home.

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Match the word to the definition.

Correct Answer:carer,someone who helps people who can't fully take care of themselves

someone who helps people who can't fully take care of themselves

Correct Answer:support,to provide help and encouragement to others

to provide help and encouragement to others

Correct Answer:trusted adult,someone we know offline who makes us feel safe and can help us

someone we know offline who makes us feel safe and can help us

Q2.
How should our family and carers make us feel?

worried
scared
Correct answer: safe
Correct answer: supported

Q3.
Which statements are true?

Being safe means being happy all the time.
Correct answer: Being safe means being protected from harm and danger.
Correct answer: To keep us safe, our trusted adults might say 'no' to us.
It's not ok for our trusted adults to say 'no' to us.

Q4.
What should we do if we feel unsafe or uncomfortable around our family or carers?

Correct answer: tell a trusted adult at school
Correct answer: tell another trusted adult if the first one doesn't listen or help
tell our younger siblings
keep our feelings to ourselves

Q5.
Which examples show family and carers giving someone support?

Correct answer: they listen to us and ask us about our day
they ignore us and tell us to go away
Correct answer: they take care of us if we have hurt ourselves
they don't help us if we find something tricky

Q6.
Our trusted adults teach us different to help us keep safe.

Correct Answer: rules, rule, ways, things