Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Prejudice and discrimination in Britain

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what prejudice is and why it's important to safely challenge it.

      Key learning points

      1. Prejudice is a negative opinion about people which is not based on facts.
      2. Prejudice has existed throughout history in Britain and around the world.
      3. Prejudice can lead to discrimination.
      4. Britain has laws, like the Equality Act 2010, and the British values that aim to protect people against discrimination.
      5. We can reduce prejudice by safely challenging it with support from trusted adults.

      Keywords

      • Prejudice - when someone judges or dislikes others unfairly, without knowing them, based on things like race, gender or appearance

      • Discrimination - treating a person unfairly because of their characteristics

      Common misconception

      Prejudice is a thing of the past.

      While things have improved in many ways, prejudice still exists today. That's why it's important we all work to challenge it.

      Teacher tip

      You should speak to your RSHE lead or DSL before teaching this lesson. Consider which examples of prejudice would be most relevant and age-appropriate for your class context.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word means a feeling or belief about something or someone which is not based on evidence?

      Correct Answer: assumption, an assumption, assumptions

      Q2.
      are assumptions that people make about others based on their characteristics.

      Correct Answer: Stereotypes, a stereotype

      Q3.
      Which of these is an example of judging someone without knowing them?

      Correct answer: deciding someone can't play football because they're a girl
      learning about someone's hobbies by talking to them
      making friends with someone new at school
      asking questions to get to know someone better

      Q4.
      If you see or hear something unfair happening to someone, what should you always do?

      ignore it and walk away
      Correct answer: tell a trusted adult
      join in with the others
      keep it a secret

      Q5.
      What is the ending to this well-known saying: 'Never judge a book by its ...'

      pages
      title
      Correct answer: cover
      author

      Q6.
      Which of these shows respect for differences between people?

      only being friends with people who are exactly like you
      making fun of someone who looks different
      avoiding people who have different interests
      Correct answer: learning about and celebrating what makes people unique

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the definition.

      Correct Answer:prejudice,when someone judges or dislikes others unfairly, without knowing them

      when someone judges or dislikes others unfairly, without knowing them

      Correct Answer:discrimination,treating a person unfairly because of their characteristics

      treating a person unfairly because of their characteristics

      Correct Answer:characteristic,an important trait or feature of a person

      an important trait or feature of a person

      Q2.
      What can prejudice lead to?

      Correct answer: discrimination
      friendship
      freedom

      Q3.
      Has there always been prejudice in Britain?

      Correct answer: Yes, sadly there has always been some prejudice.
      No, it only started this year.
      No, it happens in other countries but not here.

      Q4.
      How can people help stop prejudice?

      ignore it and walk away
      join in with the unkind behaviour
      Correct answer: tell a trusted adult
      Correct answer: speak up kindly and safely

      Q5.
      Britain has rules and the British that help to protect people from discrimination.

      Correct Answer: values

      Q6.
      Cairo hears someone in his class say, “People from that country aren’t friendly.” What is the best way for Cairo to safely challenge this if he feels comfortable?

      Correct answer: calmly say that it’s not true
      Correct answer: explain that everyone is different
      tell everyone else what was said
      laugh along with the person

      To help you plan your 4 RSHE (PSHE) lesson on: Prejudice and discrimination in Britain, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...