Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how society can make life better for women and girls in modern Britain.

      Key learning points

      1. Women and girls face specific forms of discrimination and unequal treatment based on their gender.
      2. Issues may include being treated differently at work or school, and being made to feel unsafe.
      3. Stereotyping reinforces misogynistic attitudes and can normalise discriminatory behaviour toward women and girls.
      4. We can actively and safely challenge gender stereotypes and call out discriminatory language or assumptions.
      5. Achieving gender equality benefits society as a whole, not just women and girls.

      Keywords

      • Stereotype - an unfair belief about someone based on their characteristics

      • Discrimination - treating a person unfairly because of their characteristics

      • Misogyny - dislike or unfair treatment of women and girls, often shown through unkind beliefs or actions

      Common misconception

      Misogyny is harmless and does not have a serious impact.

      Misogyny is unacceptable. It can lead to the unfair or harmful treatment of women and girls, such as harassment and violence. It can also make them feel less confident, undervalued and even scared.

      Teacher tip

      Make yourself aware of any anti-sexism policies within your school, so that you can contextualise the learning.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word means treating people differently or unfairly based on their gender?

      Correct Answer: sexism

      Q2.
      Which of these is an example of a gender stereotype?

      Correct answer: "Boys are naturally better at maths than girls."
      "Some people are taller than others."
      "Everyone has different strengths and talents."
      "People should be kind to each other."

      Q3.
      A girl wants to join the robotics club but is told "that's for boys." What is happening here?

      she is being treated fairly and equally
      she is being given helpful advice
      Correct answer: she is experiencing discrimination based on gender
      she is being offered equal opportunities

      Q4.
      Gender equality does mean trying to make women better than men.

      Correct Answer: not

      Q5.
      Why might gender stereotypes be harmful?

      they help people make quick decisions
      Correct answer: they limit what people think they can do or be
      they are always true and accurate
      they make everyone feel included

      Q6.
      Match each situation to whether it shows fair or unfair treatment.

      Correct Answer:only boys picked for football team,unfair treatment based on gender

      unfair treatment based on gender

      Correct Answer:everyone can try out for school play,fair treatment based on equal opportunities

      fair treatment based on equal opportunities

      Correct Answer:girls told they can't be engineers,lack of job opportunities caused by unfair treatment

      lack of job opportunities caused by unfair treatment

      6 Questions

      Q1.
      What are some inequalities women and girls may face in modern Britain?

      Correct answer: being treated differently at work or school
      always being treated the same as men and boys
      having more opportunities than men and boys

      Q2.
      What can happen if people believe unfair stereotypes about women and girls?

      Everyone becomes more respectful.
      Correct answer: It can lead to unkind behaviour.
      It helps create equal opportunities.
      Women and girls feel more supported to be themselves.

      Q3.
      Match the word to its correct meaning.

      Correct Answer:discrimination,treating a person unfairly because of their characteristics

      treating a person unfairly because of their characteristics

      Correct Answer:misogyny,dislike or unfair treatment of women and girls

      dislike or unfair treatment of women and girls

      Correct Answer:gender equality,when people have fair opportunities and rights, regardless of gender

      when people have fair opportunities and rights, regardless of gender

      Q4.
      When we speak up and challenge stereotypes, we help make the world a place.

      Correct Answer: fairer, better, safer, kinder, more inclusive

      Q5.
      Someone says "misogyny isn't a big deal - it's just words and doesn't really hurt anyone." Is this statement true or false?

      True - words can't cause real harm.
      Correct answer: False - misogyny can lead to harassment and violence.
      True - misogyny is harmless.
      False - but only because it's impolite.

      Q6.
      Your friend says "cooking is a girl's job." What is the safest way to challenge this gender stereotype?

      ignore it and say nothing
      shout at your friend for being wrong
      agree with them to avoid an argument
      Correct answer: calmly explain this is an outdated stereotype

      To help you plan your 5 RSHE (PSHE) lesson on: Challenging gender stereotypes, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...