Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how to promote fairness and prevent discrimination.

      Key learning points

      1. Fairness can look different for different people.
      2. Everyone has a legal right to be treated equally and with respect.
      3. Recognising unfair treatment helps us take positive action to challenge it.
      4. Each of us can play a part in building a fairer, safer, and more welcoming world.

      Keywords

      • Opportunity - the chance to try something new that could lead to good things

      • Fairness - when everyone gets what they need and is treated with respect

      • Discrimination - treating a person unfairly because of their characteristics

      Common misconception

      It’s someone else’s job to make our school fair.

      Creating a fair and respectful school is everyone’s responsibility - fairness starts with each of us.

      Teacher tip

      Model fairness and inclusion in every discussion. Encourage pupils to share ideas for small, practical actions that make the classroom and school community more equal, welcoming and kind.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does the word 'fair' mean?

      everyone gets exactly the same thing
      Correct answer: everyone gets what they need
      only some people get help
      the tallest person decides

      Q2.
      A is an unfair belief about someone based on their characteristics.

      Correct Answer: stereotype

      Q3.
      Match each situation to whether it shows fair or unfair treatment.

      Correct Answer:fair treatment in sports,letting everyone join a ballet class

      letting everyone join a ballet class

      Correct Answer:unfair treatment in sports,saying boys can't perform ballet

      saying boys can't perform ballet

      Correct Answer:unfair treatment in school,only inviting some children to play

      only inviting some children to play

      Correct Answer:fair treatment in school,listening when others speak

      listening when others speak

      Q4.
      Which of these is an example of a gender stereotype?

      "Boys and girls can both be good at maths."
      "Everyone should be treated with respect."
      Correct answer: "Only boys should be doctors."
      "People have different strengths."

      Q5.
      Why is it important to safely challenge stereotypes?

      Correct answer: to stop unfair assumptions becoming discrimination
      to make people feel bad about their beliefs
      to show you know more than others
      to win arguments with friends

      Q6.
      Which word means dislike or unfair treatment of women and girls?

      Correct Answer: misogyny

      6 Questions

      Q1.
      Match each word to its correct definition.

      Correct Answer:opportunity,the chance to try something new that could lead to good things

      the chance to try something new that could lead to good things

      Correct Answer:fairness,when everyone gets what they need and is treated with respect

      when everyone gets what they need and is treated with respect

      Correct Answer:discrimination,treating a person unfairly because of their characteristics

      treating a person unfairly because of their characteristics

      Q2.
      Who is responsible for creating a fair and respectful school?

      only the head teacher and senior staff
      only the teachers in classrooms
      Correct answer: everyone - fairness starts with each of us
      only the oldest pupils in Year 6

      Q3.
      Fairness can look for different people.

      Correct Answer: different

      Q4.
      In Britain, which law makes sure everyone has the same opportunities, regardless of their characteristics?

      Correct answer: The Equality Act
      The School Rules Act
      The Fairness Act
      The Respect Act

      Q5.
      Which of these actions helps to build a fairer, safer, and more welcoming world?

      ignoring unfair treatment when you see it
      only helping your close friends
      Correct answer: celebrating differences
      Correct answer: challenging harmful assumptions

      Q6.
      Put these in the correct order to show how unfair treatment can develop, starting with the earliest.

      1 - Stereotype: ‘Boys are better than girls at football.'
      2 - Prejudice: ‘I bet you’re not as good at football as the boys in your class.’
      3 - Discrimination: ‘I’ll pick boys for the trickier matches as they’re better.'

      To help you plan your 5 RSHE (PSHE) lesson on: Making the world a fairer place, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...