Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how to build strong friendships.

      Key learning points

      1. Strong friendships have certain positive traits, known as green flags.
      2. Good friends accept and celebrate each other.
      3. Differences among friends are a positive thing.
      4. Building and maintaining strong friendships requires care and effort.
      5. We need to listen to friends to maintain a friendship.

      Keywords

      • Green flag - a sign that a relationship is healthy

      • Respect - treating others kindly and valuing their feelings, ideas and boundaries; for example, listening carefully and being polite, even if you disagree

      • Celebrate - to praise someone for who they are or something they have done

      • Maintain - in this context, putting in effort to keep a relationship healthy and working

      Common misconception

      A good friendship requires no effort.

      We all need to put in work to build and maintain friendships. Connecting with other people takes time, curiosity and acceptance of differences.

      Teacher tip

      Create opportunities for pupils to connect with each other in a meaningful way, such as by working as a team or sharing an experience.

      Content guidance

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the words with their definition.

      Correct Answer:support,to provide help and encouragement to others

      to provide help and encouragement to others

      Correct Answer:argument,when people disagree and give reasons why they think they are correct

      when people disagree and give reasons why they think they are correct

      Correct Answer:boundary,an imaginary line separating what we will and won't allow

      an imaginary line separating what we will and won't allow

      Q2.
      What does it mean to be unique?

      to be left out of a group
      to be invited and welcomed into a group
      Correct answer: to be one of a kind or different from others
      to be unkind because of someone's gender

      Q3.
      Which of these statements are true?

      Being different is a bad thing.
      Correct answer: People can be excluded because they are different.
      Humans are more different than similar.
      Correct answer: We need to make an effort to include everyone.

      Q4.
      We can relationships after arguments if both people in the friendship try.

      Correct Answer: repair

      Q5.
      Match the behaviour with whether it relates to being a good friend or a bad friend.

      Correct Answer:listening to each other,good friend

      good friend

      Correct Answer:ignoring boundaries,bad friend

      bad friend

      Correct Answer:compromising with each other,good friend

      good friend

      Correct Answer:disagreeing without respect,bad friend

      bad friend

      Q6.
      could take the form of physical, emotional or discriminatory unkindness.

      Correct Answer: Bullying

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to their definition.

      Correct Answer:respect,treating others kindly, valuing their feelings, ideas and boundaries

      treating others kindly, valuing their feelings, ideas and boundaries

      Correct Answer:celebrate,to praise someone for who they are or something they have done

      to praise someone for who they are or something they have done

      Correct Answer:maintain,putting in effort to keep a relationship healthy and working

      putting in effort to keep a relationship healthy and working

      Q2.
      Which of these are green flags in a friendship?

      Correct answer: caring for and respecting each other
      your boundaries being ignored
      experiencing pressure to change who you are
      Correct answer: being able to be yourself around them

      Q3.
      Which of these statements are true?

      A good friendship requires no effort.
      Correct answer: Differences among friends is a positive thing.
      Correct answer: All friendships require work and effort.
      In a friendship, only one friend needs to put in the effort.

      Q4.
      We need to to learn how our friends think and feel.

      Correct Answer: listen

      Q5.
      Match the fact with whether it's true or false.

      Correct Answer:Most friends argue from time to time.,true

      true

      Correct Answer:Good friends argue all the time.,false

      false

      Correct Answer:Friends should always respect us.,true

      true

      Correct Answer:Friends should never disagree.,false

      false

      Q6.
      Building and maintaining strong friendships requires care and ...

      Correct Answer: effort

      To help you plan your 5 RSHE (PSHE) lesson on: Building strong friendships, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...