Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how to repair damaged friendships.

      Key learning points

      1. Sometimes a friendship can be damaged, and this can affect how we feel.
      2. A friendship could be damaged by a misunderstanding, unkind words or broken trust.
      3. To repair friendships, we need to listen, compromise and take responsibility for our actions.
      4. Unhealthy relationship traits are known as red flags.
      5. Sometimes we need to walk away from unhealthy friendships.

      Keywords

      • Damaged - in this context, a friendship which has been hurt

      • Responsibility - to accept blame for something

      • Repair - to fix something

      • Compromise - an agreement where all people are happy

      • Red flag - a sign that a relationship is unhealthy

      Common misconception

      We should maintain all friendships.

      Some friendships are unhealthy. It’s important to be able to spot red flags and know when to walk away from a friendship that makes us feel unhappy or unsafe.

      Teacher tip

      Be aware of healthy and unhealthy relationship patterns among pupils. Ensure that they know what to do if they are experiencing friendship issues and take their concerns seriously. Remember that friendship issues often happen online.

      Content guidance

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the words with their definition.

      Correct Answer:green flag,a sign that a relationship is healthy

      a sign that a relationship is healthy

      Correct Answer:respect,treating others kindly, valuing their feelings, ideas and boundaries

      treating others kindly, valuing their feelings, ideas and boundaries

      Correct Answer:maintain,putting in effort to keep a relationship healthy and working

      putting in effort to keep a relationship healthy and working

      Q2.
      Which are green flags in a friendship?

      Correct answer: Someone who celebrates our differences.
      Someone who tries to change who we are.
      Correct answer: Someone who listens to our feelings.
      Someone who leaves us out of situations.

      Q3.
      Which of these statements are true?

      Correct answer: People can be excluded because they are different.
      We only need to make an effort to include certain groups of people.
      Stereotypes are harmless.
      Correct answer: Sexism is learned from other people.

      Q4.
      We all have around what we will and won't do. Good friends respect these and they should never be deliberately ignored.

      Correct Answer: boundaries

      Q5.
      Match the type of bullying with whether it is physical, emotional or discriminatory.

      Correct Answer:pushing someone over,physical

      physical

      Correct Answer:unkindness because of someone's gender,discriminatory

      discriminatory

      Correct Answer:ignoring or excluding someone,emotional

      emotional

      Correct Answer:purposefully kicking someone in sport,physical

      physical

      Q6.
      Sometimes we have with friends. These might happen when we don't understand each other.

      Correct Answer: arguments, disagreements

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to their definitions.

      Correct Answer:damaged,in this context, a friendship which has been hurt

      in this context, a friendship which has been hurt

      Correct Answer:responsibility,to accept blame for something

      to accept blame for something

      Correct Answer:repair,to fix something

      to fix something

      Q2.
      Which of these is the definition of compromise?

      an agreement where only one person is happy
      Correct answer: an agreement where all people are happy
      an agreement where no-one is happy
      an agreement to stop being friends

      Q3.
      Which of these statements are true?

      We should maintain all friendships.
      A friendship can only be damaged on purpose.
      Correct answer: Sometimes a friendship can be damaged, and this can affect how we feel.
      Correct answer: A misunderstanding, unkind words or broken trust can damage a friendship.

      Q4.
      Someone not listening, making you feel bad about yourself and never compromising are examples of in a friendship.

      Correct Answer: red flags

      Q5.
      What should we do if we think we are in an unhealthy friendship?

      maintain the friendship
      Correct answer: talk to a trusted adult
      Correct answer: walk away from the friendship
      be unkind to our friend

      Q6.
      How can we repair friendships?

      by never talking to a person again
      Correct answer: by listening to each other
      Correct answer: by coming to a compromise
      Correct answer: by taking responsibility for our actions
      Correct answer: by apologising

      To help you plan your 5 RSHE (PSHE) lesson on: Repairing damaged friendships, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...