New
New
Lesson 3 of 3
  • Year 3

Asking for help

I can explain how to ask for help.

Lesson 3 of 3
New
New
  • Year 3

Asking for help

I can explain how to ask for help.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. We should ask our family for help if we are upset, worried or sad.
  2. We can also ask trusted adults in school for help.
  3. Sometimes our family needs support.
  4. If we don't receive support the first time we ask for help, we should keep trying until we do.

Keywords

  • Trusted adult - someone we know offline, who makes us feel safe and can help us

  • Support - to provide help and encouragement to others

Common misconception

Families don't need anyone else.

Families may rely on the support of other people in society to help keep family members safe and well. This is ok and very common.


To help you plan your year 3 RSHE (PSHE) lesson on: Asking for help, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Identify specific adults in school who could help if pupils are worried about something.
Teacher tip

Equipment

Content guidance

  • Depiction or discussion of sensitive content

Supervision

Adult supervision recommended

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Which word means the actions that we take to show care and respect for others?

Correct Answer: responsibilities, responsibility

Q2.
When everyone gets what they need, that is being ...

Correct Answer: fair

Q3.
Why do many families have rules at home?

to make children feel bad
Correct answer: to make things fair and kind
Correct answer: to make things safe for everyone
because parents like being bossy

Q4.
Match each person to something they might do to help their family.

Correct Answer:child,tidying toys away

tidying toys away

Correct Answer:parent,cooking dinner for the family

cooking dinner for the family

Correct Answer:grandparent,collecting child from school if parents busy

collecting child from school if parents busy

Q5.
Which of these is a responsibility that children might have at home?

Correct answer: putting their dirty clothes in the laundry
paying all the family bills
cooking all the meals

Q6.
Which of these adults at school could you talk to if you were worried about something?

only your class teacher
no adults at school can help with worries
only lunchtime assistants
Correct answer: any trusted adult at school

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Which word means to provide help and encouragement to others?

Correct Answer: support

Q2.
True or false: Families don't need anyone else - they can do everything alone.

True - families should manage everything by themselves.
True - asking for help means a family is weak.
Correct answer: False - families may need support from other people sometimes.
False - only families with problems need help.

Q3.
If you feel upset, worried or sad, what should you do?

Correct answer: ask your trusted adults in your life for help
keep it to yourself and don't tell anyone
only tell your friends who are the same age as you
wait until the feelings go away on their own

Q4.
If we don't receive support the first time we ask for help, we should keep until we do.

Correct Answer: trying, going, asking

Q5.
Who is a team of people who are there to help children all day, every day?

Correct answer: Childline
Grownupline
Supportline
Trustedadultline

Q6.
What is true about our feelings during tricky times?

Strong feelings never affect our bodies.
We can only have one feeling at a time.
Correct answer: Feelings can change from day to day or even hour to hour.
Everyone should feel exactly the same way during tricky times.