Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Love, living together, marriage and civil partnership

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why people choose to maintain relationships, live together or get married.

      Key learning points

      1. People can fall in love with people of any gender and may decide to commit to each other.
      2. Sometimes couples choose to live together, get married or have a civil partnership.
      3. You have to be 18 years old in the UK to get married or enter into a civil partnership.
      4. Sometimes people choose to stay together for a long time, sometimes people decide to separate.

      Keywords

      • Marriage - a legal commitment between two people who choose to spend their lives together

      • Civil partnership - a legal relationship between two people, like marriage, that gives them similar rights

      Common misconception

      A marriage must be between a man and a woman.

      Marriage can occur between two people regardless of gender in England, Wales, Scotland and Northern Ireland.

      Teacher tip

      Ensure pupils know that a marriage or a civil partnership is a legally recognised union between two people.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the definition.

      Correct Answer:relationship,the connection between people

      the connection between people

      Correct Answer:romantic,the connection between people who are in love or drawn to each other

      the connection between people who are in love or drawn to each other

      Correct Answer:partner,a person who is in a long-term romantic relationship

      a person who is in a long-term romantic relationship

      Q2.
      A heathy romantic relationship should make people happy.

      Correct Answer: both, all

      Q3.
      How should good partners behave towards each other?

      Correct answer: respectfully
      selfishly
      Correct answer: kindly
      disrespectfully

      Q4.
      Which statements are true?

      Partners should spend all their time with each other.
      Correct answer: Partners should spend time apart from each other.
      Correct answer: Partners should respect each other's boundaries.
      Partners should pressure each other into doing things they don't want to do.

      Q5.
      How can a couple keep their relationship healthy?

      Correct answer: communicate honestly with each other
      Correct answer: listen carefully to each other
      make each other feel bad about themselves
      get annoyed if their partner has different interests

      Q6.
      When should a couple break up?

      Correct answer: if they can't make the relationship work anymore
      if they both feel happy in the relationship
      if they both want to be in the relationship
      Correct answer: if their partner has made them feel unsafe or disrespected

      6 Questions

      Q1.
      Which word means a legal commitment between two people who choose to spend their lives together?

      Correct Answer: marriage, a marriage

      Q2.
      How might a couple commit to each other?

      by getting a plant
      Correct answer: by getting married
      Correct answer: by forming a civil relationship
      Correct answer: by living together

      Q3.
      People can fall in love with any person of any ...

      Correct Answer: gender

      Q4.
      Which statements are true?

      Correct answer: Anyone of any gender can get married or form a civil partnership in the UK.
      Only opposite sex couples can get married in the UK.
      Only same-sex couples can form a civil partnership in the UK.
      Correct answer: Same-sex couples will need permission to have a religious ceremony marriage.

      Q5.
      If a couple are struggling to get on, which of the following might they decide to do to help improve their relationship?

      Correct answer: they might talk about their problems to try and resolve their issues
      they might seek support from children to help fix their relationship
      Correct answer: they might seek support from a trusted friend, family member or professional
      Correct answer: they might decide to separate, divorce or end their civil partnership

      Q6.
      You have to be aged to get married or enter into a civil partnership in the UK.

      Correct Answer: 18, eighteen

      To help you plan your 6 RSHE (PSHE) lesson on: Love, living together, marriage and civil partnership, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...