Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe different ways to help decide who to trust online.

      Key learning points

      1. Many people behave differently online than they do in real life.
      2. People we do not know offline are online strangers.
      3. It is not possible to know who someone really is online.
      4. Choosing who to trust online is an important decision.

      Keywords

      • Behave - the things that someone does and says

      • Anonymous - unknown, with a hidden identity

      • Identity - who someone is

      • Online stranger - someone we do not know offline

      Common misconception

      People are always kind online.

      People can sometimes do nasty things online that they would never do or say in the offline world.

      Teacher tip

      Encourage pupils to think about the people that they trust offline and what trust means to them. Have them consider how this can be applied to the online world.

      Content guidance

      Depiction or discussion of upsetting content

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the words with the definition.

      Correct Answer:communicate,to talk to someone using text, words, images or videos

      to talk to someone using text, words, images or videos

      Correct Answer:social media,websites and apps used to share words and images with other people

      websites and apps used to share words and images with other people

      Correct Answer:information,facts about something or someone

      facts about something or someone

      Q2.
      Which of these are examples of personal information?

      Correct answer: full name
      hobbies and interests
      Correct answer: school you go to
      Correct answer: passwords
      favourite colour

      Q3.
      We should tell a trusted if someone online asks for our personal information.

      Correct Answer: adult, grown up, grown-up

      Q4.
      Which of these statements are false?

      Correct answer: Most children are on social media.
      Some information is too personal to share online.
      Correct answer: It is safe for under-13s to be on social media.
      Many children communicate both online and offline.

      Q5.
      If something doesn’t feel right online, we should tell a trusted adult so that they can help us to block and it.

      Correct Answer: report

      Q6.
      What is manipulation?

      a picture of the screen of a digital device
      telling someone in charge what is happening
      Correct answer: influencing someone’s emotions to make them do something
      spending time with friends and family

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the definition.

      Correct Answer:behave,the things that someone does and says

      the things that someone does and says

      Correct Answer:identity,who someone is

      who someone is

      Correct Answer:online stranger,someone we do not know offline

      someone we do not know offline

      Q2.
      Many people behave online to how they do in real life.

      Correct Answer: differently, different

      Q3.
      Which statements are false?

      Correct answer: It is safe to trust anyone online.
      People we do not know offline are online strangers.
      Correct answer: Everyone online is kind.
      It is not possible to know who someone really is online.

      Q4.
      If we talk to the wrong person online, they could ...

      keep our money safe
      Correct answer: hurt our feelings
      Correct answer: access our accounts
      become a trusted adult

      Q5.
      Match the person online with whether they could be trusted or not.

      Correct Answer:family member we know offline,trust as family

      trust as family

      Correct Answer:someone who says they are a friend,don't trust as they could be lying

      don't trust as they could be lying

      Correct Answer:a friend a trusted adult has checked,trust as they have been checked

      trust as they have been checked

      Correct Answer:a cousin's friend we don't know offline,don't trust as only our friend knows them

      don't trust as only our friend knows them

      Q6.
      If someone online is unknown with a hidden identity, this means that they are ...

      Correct Answer: anonymous

      To help you plan your 4 RSHE (PSHE) lesson on: Knowing who to trust online, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...