Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how being active keeps my bones and muscles healthy.

      Key learning points

      1. We should aim to exercise for 60 minutes a day.
      2. We should do some aerobic exercise to get the heart pumping, e.g., running around the playground.
      3. We should also do some exercise to strengthen bones and muscles, e.g., football or jumping.
      4. Exercise can be spread over the course of a day and can help to break up periods of inactivity.
      5. Exercise doesn't have to cost anything. Being active at playtimes, PE lessons or walking to school are all exercise.

      Keywords

      • Regular - something that happens often, not just sometimes

      • Aerobic - in this context, an exercise that makes the heart rate rise

      • Strengthening - in this context, making the body stronger to reduce the chance of illness or injury

      Common misconception

      Children are too young to do strengthening exercises.

      Children should be encouraged to do strengthening exercises as well as aerobic, as this will ensure that their body is healthy enough to reduce risk of illness and injury later in life.

      Teacher tip

      Encourage pupils to make their own activity plan for themselves.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A skeleton is a set of that are connected together inside our body.

      Correct Answer: bones

      Q2.
      Which of these are a part of the human skeleton?

      Correct answer: skull
      Correct answer: ribs
      heart
      brain
      Correct answer: pelvis

      Q3.
      Match the following foods to the nutrients it contains.

      Correct Answer:fish,protein

      protein

      Correct Answer:cheese and yoghurts,protein and calcium

      protein and calcium

      Correct Answer:lentils, beans and pulses,protein

      protein

      Correct Answer:green leafy vegetables,calcium

      calcium

      Q4.
      Which of these are types of muscle found in the human body?

      Correct answer: skeletal
      rough
      Correct answer: cardiac

      Q5.
      True or false? Muscles can only pull, they cannot push.

      Correct Answer: True, T, Correct, Yes

      Q6.
      A balanced diet which contains plenty of protein, calcium and __________ can help to keep bones and muscles strong.

      sugars
      fats
      Correct answer: vitamin D

      6 Questions

      Q1.
      To keep our body healthy and strong, we should exercise ...

      occasionally
      sometimes
      Correct answer: regularly
      once in a while

      Q2.
      Children and young people aged 5-18 should aim to do minutes of exercise each day.

      Correct Answer: 60, sixty

      Q3.
      Match the health benefit of exercise to whether it is a physical or mental benefit.

      Correct Answer:makes bones stronger,physical

      physical

      Correct Answer:improves sleep,physical

      physical

      Correct Answer:relieves stress,mental

      mental

      Correct Answer:increases confidence,mental

      mental

      Correct Answer:lowers risk of illness,physical

      physical

      Correct Answer:boosts mood,mental

      mental

      Q4.
      exercise is any exercise which causes the heart rate to rise and makes us breathe a little faster.

      Correct Answer: Aerobic

      Q5.
      Which of the following are examples of strengthening exercises?

      walking
      Correct answer: sit ups
      Correct answer: jumping
      dancing
      cycling

      Q6.
      To help us to make sure we get the right amount and type of exercise, we can create an activity ...

      Correct Answer: plan, timetable

      To help you plan your 3 RSHE (PSHE) lesson on: Making an activity plan, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...