Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how to give or take back consent.

      Key learning points

      1. We should get consent before physical touch, sharing private information, and sharing images and videos.
      2. Consent can be given verbally and non-verbally, using body language.
      3. Consent is important online and in person.
      4. Power is an important part of understanding consent.
      5. To gain consent, we need to attune to someone else's needs.

      Keywords

      • Consent - permission to do something

      • Verbally - talking by using words that come out of your mouth, like saying 'hello' or asking 'how are you?'

      • Non-verbally - talking without using words, like waving hello, pointing at things or making faces

      • Body language - using our faces and bodies to show how we feel or think

      Common misconception

      Consent is always given with words.

      Much of our communication is non-verbal, and this includes occasions where consent is very important. For example, people often ask for permission to hug with their body language, rather than with words.

      Teacher tip

      In this lesson we talk about consent in the context of a year six child. For example, gaining consent for hugging another person or sharing a photograph of them. We do not discuss consent in relation to sexual acitivity.

      Content guidance

      Depiction or discussion of upsetting content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the definition.

      Correct Answer:uncomfortable,feeling anxious, worried or unable to relax

      feeling anxious, worried or unable to relax

      Correct Answer:respect,treating others kindly, valuing their feelings, ideas and boundaries

      treating others kindly, valuing their feelings, ideas and boundaries

      Correct Answer:permission,approval to do something

      approval to do something

      Q2.
      It’s ok to want things to our friends and the people around us.

      Correct Answer: different

      Q3.
      When might we say 'no' to other people?

      Correct answer: when we feel unsafe
      when we feel relaxed
      when we feel happy
      Correct answer: when we feel uncomfortable

      Q4.
      Which example shows saying 'no' firmly with respect?

      "No! That’s stupid. Why would you ask that?"
      Correct answer: "No, thanks. I’ll do something else."
      Correct answer: "I won’t do that. How about this instead?"
      "Stop telling me what to do! You're so bossy."
      "I'm not too sure about this."

      Q5.
      Good friends ...

      Correct answer: respect us when we say 'no'.
      ignore us when we say 'no'.
      try to change our mind when we say 'no'.
      Correct answer: listen to us when we say 'no'.

      Q6.
      Who can support us to say 'no' to others?

      Correct answer: our parents and carers
      Correct answer: teachers and school staff
      younger siblings
      younger relatives

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the definition.

      Correct Answer:verbally,talking by using words from your mouth, like saying 'hello'

      talking by using words from your mouth, like saying 'hello'

      Correct Answer:non-verbally,talking without using words, like waving hello or pointing at things

      talking without using words, like waving hello or pointing at things

      Correct Answer:body language,using our faces and bodies to show how we feel or think

      using our faces and bodies to show how we feel or think

      Q2.
      We should ask for consent before ...

      Correct answer: touching someone else
      sitting near someone in class
      liking a photo that someone else has posted online
      Correct answer: sharing personal information

      Q3.
      Which example shows someone giving consent verbally?

      giving a thumbs up
      Correct answer: saying, 'yes, that's fine'
      shaking their head
      staying quiet

      Q4.
      is an important part of understanding consent.

      Correct Answer: Power

      Q5.
      How can we keep the power balanced between two people?

      by ignoring how the person feels
      Correct answer: by noticing how the person feels
      Correct answer: by listening when they say 'no' or 'stop'
      by pressuring them to do things they don't want to do

      Q6.
      Which statements are true?

      Correct answer: It's ok to change your mind after you’ve given consent.
      It's not ok to change your mind after you've given consent.
      Consent is always given with words.
      Correct answer: Consent can be given verbally and non-verbally.

      To help you plan your 6 RSHE (PSHE) lesson on: Understanding my boundaries, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...