Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how other people should treat my body.

      Key learning points

      1. Our bodies belong to us alone.
      2. People should treat our bodies with respect.
      3. If someone hurts us, we should tell an adult we trust.
      4. We should keep asking until someone listens and helps us.
      5. We must get permission before touching someone's body.

      Keywords

      • Trusted adult - someone we know offline who makes us feel safe and can help us

      • Permission - approval to do something

      • Respect - treating others kindly and valuing their feelings, ideas and boundaries; for example, listening carefully and being polite, even if you disagree

      Common misconception

      Our boundaries don't apply to people we know well.

      Everyone should respect our personal boundaries, even people we know well, like family and friends.

      Teacher tip

      Identify a range of adults in school who can support pupils if they are worried or scared about something.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sexual content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct definition.

      Correct Answer:permission,being allowed to do something

      being allowed to do something

      Correct Answer:safe,something that won't hurt us

      something that won't hurt us

      Correct Answer:uncomfortable,feeling anxious, worried or unable to relax

      feeling anxious, worried or unable to relax

      Q2.
      Which of the following are examples of asking permission?

      Correct answer: "Can I borrow your pen, please?"
      Correct answer: "Could I read that book once you're finished, please?"
      "Give me that pencil sharpener!"
      "I want to read that book!"
      Correct answer: "Please can I sit next to you at lunch?"

      Q3.
      Although our body is strong, it’s also which can help our bodies to respond to changes around us.

      Correct Answer: sensitive

      Q4.
      If our body feels bad in any way, we should...

      tell a younger sibling
      Correct answer: tell a trusted adult, such as a parent, carer or teacher
      ignore it and hope the feeling goes away
      play on screens to distract ourselves

      Q5.
      Which of the following might make our body feel bad?

      Correct answer: not eating a balanced diet
      getting plenty of sleep
      Correct answer: playing on screens for hours without breaks
      exercising regularly

      Q6.
      Which of the statements are correct?

      Correct answer: Germs can pass from one person to another and make us feel ill.
      Germs cannot pass from one person to another and make us feel ill.
      If we look after ourselves, our body should never feel bad or poorly.
      Correct answer: Even if we look after ourselves, our body might feel bad or poorly sometimes.

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct definitions.

      Correct Answer:trusted adult,someone we know offline who makes us feel safe and can help us

      someone we know offline who makes us feel safe and can help us

      Correct Answer:respect,treating others kindly, valuing their feelings, ideas and boundaries

      treating others kindly, valuing their feelings, ideas and boundaries

      Correct Answer:permission,approval to do something

      approval to do something

      Q2.
      Which of the following might be signs of feeling uncomfortable?

      slow and steady heartbeat
      Correct answer: heartbeat getting a little faster
      feeling calm and relaxed
      Correct answer: feeling like something isn't right
      Correct answer: getting a tummy ache

      Q3.
      Which of the following statements are correct?

      Correct answer: Your body is yours alone.
      Your body should not be treated with respect.
      Correct answer: Everyone should respect our boundaries, including our family and friends.
      Anyone can touch your body without permission.

      Q4.
      There are some parts of our body that are ...

      Correct Answer: private

      Q5.
      Andeep feels uncomfortable because a girl in his class keeps trying to hold his hand without his permission. What should he do?

      Let the girl hold his hand, she's not doing anything unkind.
      Run away from the girl so that she can't hold his hand.
      Correct answer: Tell a trusted adult that he feels uncomfortable, so they can help.
      Correct answer: Keep asking a trusted adult for help until someone listens.

      Q6.
      Jun wants to give Sam a hug. What should he do?

      Correct answer: Ask Sam if she would like a hug and only hug her if she says 'yes'.
      If Sam says 'no', keep asking her until she changes her mind.
      Hug Sam even if she says 'no' because hugging is a nice thing to do.
      Correct answer: If Sam says 'no', respect her boundaries and not give her a hug.

      To help you plan your 3 RSHE (PSHE) lesson on: My body belongs to me, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...