Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Emotional changes during puberty

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the emotional changes that take place during puberty and explain where to get support.

      Key learning points

      1. There is no 'normal' way to experience puberty as everyone has a different experience.
      2. Key areas of emotional change include risk-taking, attraction, mood and independence.
      3. Some teenagers struggle with getting enough sleep.
      4. Some teenagers need extra support with managing their emotions during puberty.
      5. There are lots different types of support to help people during puberty.

      Keywords

      • Puberty - the time when a child’s body starts to change and grow into an adult’s body

      • Emotions - feelings we have inside, like happiness, sadness, or anger; they help us react to things happening around us and with others

      • Attracted - having romantic feelings for another person

      • Independence - doing something without other people supporting us

      Common misconception

      Teenagers are always moody.

      Emotions can be heightened in puberty. Teenagers are often also dealing with new stresses and experiences, which can make it harder to regulate emotions. They may also seek out more time alone or with friends. Support is more useful than judgement.

      Teacher tip

      Ensure that there is clarity in differentiating between myths and facts. Be clear in your language concerning when things are true, false or partially true.

      Content guidance

      Depiction or discussion of nudity

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Is there such thing as a 'normal' puberty experience? Yes or no?

      Correct Answer: No, N

      Q2.
      How can we look after ourselves?

      Correct answer: eating a healthy diet
      Correct answer: exercising
      staying up late
      Correct answer: talking about our emotions

      Q3.
      Puberty usually starts between the ages of eight and ...

      Correct Answer: fourteen, 14

      Q4.
      How can we help others during puberty?

      Correct answer: not making comments about others
      ignoring how others are feeling
      excluding others
      Correct answer: reminding others that everyone experiences puberty differently

      Q5.
      Match the words to the correct definitions.

      Correct Answer:genitals,the body parts that help with reproduction and other bodily functions

      the body parts that help with reproduction and other bodily functions

      Correct Answer:insecure,feeling unsure about yourself or worried about what others think

      feeling unsure about yourself or worried about what others think

      Correct Answer:puberty,the time when a child’s body starts to change into an adult's

      the time when a child’s body starts to change into an adult's

      Q6.
      Match the genitals to the biological sex.

      Correct Answer:vulva,female

      female

      Correct Answer:testicles,male

      male

      Correct Answer:scrotum,male

      male

      Correct Answer:clitoris,female

      female

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the definitions.

      Correct Answer:emotions,feelings we have inside, like happiness, sadness, or anger

      feelings we have inside, like happiness, sadness, or anger

      Correct Answer:attraction,having romantic feelings for another person

      having romantic feelings for another person

      Correct Answer:independence,doing something without other people supporting us

      doing something without other people supporting us

      Q2.
      What causes emotions to change rapidly during puberty?

      Correct answer: hormones
      emotions
      appetite
      lack of sleep

      Q3.
      What emotional changes might happen during puberty?

      Correct answer: heightened emotions
      needing less sleep
      Correct answer: things that are important to people might change
      school work becomes easier
      starting menstruation for first time

      Q4.
      When taking risks, people should think about the ...

      Correct Answer: consequences, effects of their actions

      Q5.
      What can people do to manage emotions during puberty?

      go to sleep late
      Correct answer: write their feelings down
      Correct answer: speak to a trusted adult
      ignore how they feel

      Q6.
      Some teenagers struggle with getting enough ...

      Correct Answer: sleep, rest

      To help you plan your 6 RSHE (PSHE) lesson on: Emotional changes during puberty, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...