Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Male and female changes during puberty

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the specific changes that happen to males and females during puberty.

      Key learning points

      1. Many changes during puberty are the same, no matter whether a person is male or female.
      2. Some changes during puberty are specific to males or females.
      3. Females first experience menstruation during puberty.
      4. Biological sex is determined by genetics, genitals and hormones.

      Keywords

      • Puberty - the time when a child's body starts to change and grow into an adult body

      • Genitals - the body parts that help with reproduction and other bodily functions; they are important for health, are private and are different for different bodies

      • Biological sex - refers to the physical body parts and features, like reproductive organs, that a person is born with

      • Menstruation - when the uterus sheds a small amount of blood each month

      Common misconception

      The male and female experience of puberty is completely different.

      Although there are some significant differences between males and females, many changes during puberty are similar.

      Teacher tip

      Use the term 'menstrual products' rather than 'sanitary products.'

      Content guidance

      Depiction or discussion of nudity

      Depiction or discussion of sexual content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      When does puberty usually start?

      12
      Correct answer: between 8 and 14
      13
      between 9 and 13

      Q2.
      What changes do both males and females experience?

      Correct answer: stronger body odour
      periods
      Correct answer: growing taller
      a significantly deeper voice

      Q3.
      What are the body parts that help with reproduction and other bodily functions called?

      Correct Answer: genitals, penis, vagina

      Q4.
      Which body pa

      Correct Answer:vulva,female

      female

      Correct Answer:foreskin,male

      male

      Correct Answer:labia,female

      female

      Correct Answer:testicles,male

      male

      Q5.
      When do periods happen?

      once a week
      Correct answer: once a month
      every two weeks
      once a year

      6 Questions

      Q1.
      What changes happen to both females and males during puberty?

      Correct answer: greasy hair and skin
      Correct answer: body hair on genitals
      widening of the hips
      menstruation

      Q2.
      Which term refers to the physical body parts and features, like reproductive organs, that a person is born with?

      Correct Answer: biological sex

      Q3.
      What should males and females use to clean their genitals?

      Correct Answer: warm water, water, unscented soap, water and unscented soap, warm water unscented soap

      Q4.
      Match the female body parts to the descriptions.

      Correct Answer:uterus,a place where a baby can grow

      a place where a baby can grow

      Correct Answer:ovaries,a place where eggs are produced

      a place where eggs are produced

      Correct Answer:period,when blood will come out the vagina

      when blood will come out the vagina

      Q5.
      What could a female use during menstruation to help manage blood flow?

      Correct answer: tampons
      tissue
      Correct answer: menstrual cup
      Correct answer: sanitary pads

      Q6.
      What is it called when the penis becomes bigger and harder?

      ejaculation
      Correct answer: erection
      wet dream

      To help you plan your 6 RSHE (PSHE) lesson on: Male and female changes during puberty, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...