Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Physical changes during puberty

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the physical changes that happen during puberty.

      Key learning points

      1. Puberty usually begins between ages 8 and 14 and there is no 'normal' way to experience it.
      2. Key areas of physical change include size, genitals, breasts and body hair.
      3. It is important to know the scientific names for genitals.
      4. People can feel insecure about the way their body changes during puberty.

      Keywords

      • Puberty - the time when a child's body starts to change and grow into an adult's body

      • Genitals - the body parts that help with reproduction and other bodily functions; they are important for health, are private and are different for different bodies

      • Insecure - feeling unsure about yourself or worried about what others think

      Common misconception

      Everyone starts puberty by aged 12.

      Many people do not start puberty until they are older than 12. Puberty can start anytime from ages 8 to 14. Some people go through puberty quickly and some people develop more slowly. Both fast and slow developments are healthy and normal.

      Teacher tip

      Emphasise that there is no single, normal way to experience puberty. Changes can happen in a number of different orders and speeds. Repeat that there is huge variation in the way that puberty occurs.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sexual content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      When does puberty usually begin?

      before 8 years old
      after 18 years old
      Correct answer: between 8 and 14 years old

      Q2.
      How could you manage your emotions during puberty?

      Correct answer: write your feelings down
      ignore your feelings
      Correct answer: talk about how you feel
      avoid spending time with others

      Q3.
      Teenagers tend to sleep and wake up than children and adults.

      Correct Answer: later, longer

      Q4.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:puberty,when a child's body starts to change and grow into an adult body

      when a child's body starts to change and grow into an adult body

      Correct Answer:emotional,relating to your thoughts and feelings

      relating to your thoughts and feelings

      Correct Answer:physical,relating to your body

      relating to your body

      Q5.
      Everyone experiences puberty ...

      at the same time
      Correct answer: at different times
      at the same speed
      Correct answer: at different speeds

      5 Questions

      Q1.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:genitals,private parts that help with reproduction and other bodily functions

      private parts that help with reproduction and other bodily functions

      Correct Answer:insecure,feeling unsure about yourself or worried about what others think

      feeling unsure about yourself or worried about what others think

      Correct Answer:puberty,when a child's body starts to change and grow into an adult body

      when a child's body starts to change and grow into an adult body

      Q2.
      Everyone starts puberty at the same time. True or false?

      Correct Answer: false, no, incorrect, F

      Q3.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:vulva,all of the female genitals on the outside of the body

      all of the female genitals on the outside of the body

      Correct Answer:labia,the lips at the side of the vulva

      the lips at the side of the vulva

      Correct Answer:scrotum,soft sack of skin that protects the testicles

      soft sack of skin that protects the testicles

      Correct Answer:foreskin,a ring of skin that covers the end of a penis

      a ring of skin that covers the end of a penis

      Q4.
      What do both females and males experience during puberty?

      Correct answer: body hair growing on their genitals
      Correct answer: greasy hair and skin which can lead to acne
      widening of the hips
      significantly deeper voice

      Q5.
      Some people might feel during puberty.

      Correct Answer: insecure, unconfident, upset

      To help you plan your 6 RSHE (PSHE) lesson on: Physical changes during puberty, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...