Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the effects and risks of alcohol and explain why some people choose to drink alcohol.

      Key learning points

      1. It is illegal to buy alcohol under the age of 18.
      2. Although many adults do drink alcohol responsibly, it can still be risky for their health.
      3. Dangers include loss of control, risk-taking, alcohol poisoning and addiction.
      4. There are a number of motivations for drinking alcohol.
      5. Peer pressure is a strong influlence for young people and it is important to have strong boundaries around alcohol.

      Keywords

      • Alcohol - a special sort of liquid that can change how people feel and act; it is found in drinks like beer and wine

      • Poisoning - when someone eats, drinks or touches something that can harm their body, like a dangerous chemical or some plants or foods

      • Addiction - when someone cannot stop taking a substance

      • Dependency - in this context, a feeling of needing alcohol to carry out normal daily activities

      • Boundary - an imaginary line separating what a person will and won't allow

      Common misconception

      It's fine to drink alcohol because everybody does it.

      Although many adults drink alcohol responsibly, there are also many issues that arise from people drinking too much, such as addiction, health problems and relationship difficulties.

      Teacher tip

      Do not glamourise or demonise alcohol use. Although drinking alcohol is normal for many adults, drinking culture is sometimes unhealthy. Also be sensitive to the fact that some children will have family members with dependency problems, and this may be a sensitive issue for them.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A drug is a substance that affects the way our and mind work.

      Correct Answer: body, bodies

      Q2.
      Which of the following are drugs?

      Correct answer: alcohol
      water
      Correct answer: cigarettes
      Correct answer: paracetamol

      Q3.
      Can you match the following drugs to where they are are commonly found?

      Correct Answer:ibuprofen,pain relief tablets

      pain relief tablets

      Correct Answer:caffeine,coffee, tea and energy drinks

      coffee, tea and energy drinks

      Correct Answer:nicotine,cigarettes

      cigarettes

      Q4.
      Many drugs are addictive which means not being able to taking a substance.

      Correct Answer: stop, give up

      Q5.
      To stay safe in tricky situations, it is helpful to have clear...

      junctions
      Correct answer: boundaries
      outlets

      Q6.
      Put these statements in order from most assertive to least assertive when trying to refuse peer pressure.

      1 - No, I don't want to.
      2 - I'm not sure whether I should.
      3 - I might try a little bit.

      6 Questions

      Q1.
      Alcohol is a strong chemical that affects the and mind.

      Correct Answer: body

      Q2.
      Alcohol is commonly found in:

      Correct answer: beer
      Correct answer: wine
      cola
      Correct answer: spirits

      Q3.
      Which of the following are short-term effects of alcohol?

      organs are damaged
      Correct answer: your brain and nervous system slow down
      Correct answer: your heart rate speeds up
      impact on relationships and employment

      Q4.
      In the UK, it is illegal for anyone under the age of years to drink or buy alcohol.

      Correct Answer: 18, eighteen

      Q5.
      Being unable to stop drinking alcohol, even when it is causing harm, is an example of:

      Correct answer: addiction
      connection
      obsession

      Q6.
      People might choose to drink alcohol because...

      Correct answer: they give into peer pressure.
      Correct answer: they are curious about the taste.
      it helps them to remember their worries.
      Correct answer: it might make them feel more confident.

      To help you plan your 6 RSHE (PSHE) lesson on: The facts about alcohol, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...