Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the effects and risks of drugs.

      Key learning points

      1. Prescription drugs come from doctors or pharmacists and can help with medical conditions.
      2. It is dangerous to take medicines that are not meant for us.
      3. Drugs have powerful short-term and long-term effects and side-effects.
      4. There are a number of motivations for taking drugs.
      5. Most young people do not take any drugs.

      Keywords

      • Drug - a substance that affects the way our body or mind work

      • Prescription - medicine given by a doctor or pharmacist

      • Effect - when our body or mind is changed by a substance

      • Side-effect - an unexpected or unwanted change, caused by a substance

      • Motivation - the reason why someone does something

      Common misconception

      It's always good to take medicines.

      Medicines can cure illness. However, taking the wrong medicines or the wrong amount can be very dangerous.

      Teacher tip

      Avoid stigmatising drug use or addiction. Good drugs education focuses on facts, giving children the information to make healthy choices. Scaremongering often leads to young people making bad choices and having weak boundaries.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A is a substance that affects the way our body or mind work.

      Correct Answer: drug

      Q2.
      Which of these are possible short-term effects of alcohol?

      faster reactions
      Correct answer: aggressive behaviour
      Correct answer: poorer coordination
      brain and nervous system become more alert

      Q3.
      It is illegal for anyone under the age of years to buy alcohol.

      Correct Answer: 18

      Q4.
      Match the following words to the correct definitions:

      Correct Answer:addiction,cannot stop using a substance even though it's doing harm

      cannot stop using a substance even though it's doing harm

      Correct Answer:dependency,relying on a substance to feel alright

      relying on a substance to feel alright

      Correct Answer:boundary,imaginary lines that separate what we will or won't allow

      imaginary lines that separate what we will or won't allow

      Q5.
      Alcohol poisoning can increase the risks of

      Correct answer: seizures
      improved balance and coordination
      Correct answer: accidents and hospital admissions

      Q6.
      Which of these is an assertive phrase?

      'Let me try some.'
      'I'm not sure if I should.'
      Correct answer: 'No, I don't want to.'

      6 Questions

      Q1.
      A drug is a substance that can affect the way the body and work.

      Correct Answer: mind

      Q2.
      A drug that is given to you by a doctor or pharmacist is called a ...

      prevention drug
      Correct answer: prescription drug
      protection drug

      Q3.
      An over the drug is one that can be legally bought by an adult to treat minor illnesses.

      Correct Answer: counter

      Q4.
      Match the correct drug type to its effect:

      Correct Answer:depressant,drop in heart rate and blood pressure

      drop in heart rate and blood pressure

      Correct Answer:stimulant,poor quality sleep and headaches

      poor quality sleep and headaches

      Correct Answer:depressant,coordination and reactions slow down

      coordination and reactions slow down

      Correct Answer:stimulant,lack of appetite and weight loss

      lack of appetite and weight loss

      Q5.
      Drug use can lead to which is when the body relies on a substance to feel alright.

      Correct Answer: dependency, reliance

      Q6.
      To stay safe around drugs, it is really important to have ...

      Correct answer: clear boundaries
      communication
      friends

      To help you plan your 6 RSHE (PSHE) lesson on: The facts about drugs, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...