Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how to report an emergency quickly and accurately.

      Key learning points

      1. To report an emergency, we need to know our location.
      2. There are five emergency services.
      3. If someone is injured, we should check for danger before approaching them.
      4. It is important to report incidents rather than filming them.
      5. Prank calls could endanger other people's lives.

      Keywords

      • Emergency - a dangerous situation that needs immediate help

      • Emergency services - the people who help us if we are in danger, such as the police, fire fighters or ambulance crew

      • Injured - when someone experiences damage to their body

      • Endanger - to put someone in danger

      • Prank - a joke that tricks someone

      Common misconception

      It can be funny to prank call 999.

      Prank calls to the emergency services endanger others because they may attend a prank call instead of a real emergency.

      Teacher tip

      Give pupils the homework task of finding out the key addresses in their life, so they can accurately report emergencies if they ever need to.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the definition.

      Correct Answer:dangerous,something that could cause us harm

      something that could cause us harm

      Correct Answer:Coastguard,a service that helps people who are in danger at sea

      a service that helps people who are in danger at sea

      Correct Answer:mountain rescue,a service that helps people who are in danger on hills and mountains

      a service that helps people who are in danger on hills and mountains

      Correct Answer:operator,someone who handles phone calls

      someone who handles phone calls

      Q2.
      What are the common hazards outside the home?

      Correct answer: railways
      animals
      Correct answer: roads
      buildings

      Q3.
      What do we need to do as we become more independent?

      Correct answer: be alert to hazards and risks
      know the answer to everything
      be on social media
      Correct answer: know what to do to keep safe around hazards and risks

      Q4.
      can be extremely dangerous if used incorrectly.

      Correct Answer: fireworks, sparklers, fire, bonfires

      Q5.
      Which of the following statements are true?

      It is safe to swim in open waters without a lifeguard present.
      Correct answer: We should wait in a safe place and let others past us on narrow pavements.
      It is safe for children to light fireworks.
      Correct answer: We must always stand behind the yellow line on a train station platform.

      Q6.
      We may need to call to report an emergency.

      Correct Answer: 999, the emergency services

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the definition.

      Correct Answer:emergency services,the people who help us if we are in danger, such as the police

      the people who help us if we are in danger, such as the police

      Correct Answer:injured,when someone experiences damage to their body

      when someone experiences damage to their body

      Correct Answer:endanger,to put someone in danger

      to put someone in danger

      Correct Answer:prank,a joke that tricks someone

      a joke that tricks someone

      Q2.
      When should we report an emergency?

      Correct answer: if someone has seriously injured themselves
      if we have lost our school shoes
      if we have a headache
      Correct answer: if we are lost in a dangerous place

      Q3.
      What should we do when we report an emergency?

      Correct answer: stay calm
      panic
      Correct answer: call 999 and tell them our location and what happened
      try to help the person before calling 999

      Q4.
      We should report incidents rather than them.

      Correct Answer: film, record

      Q5.
      Why is it wrong to prank call the emergency services?

      Correct answer: It wastes time for the emergency services to get to real emergencies.
      Correct answer: It puts other people's lives in danger who are in real emergencies.
      Our phone might stop working if we make prank calls.
      The emergency service might block our number if we prank call them.

      Q6.
      There are main emergency services.

      Correct Answer: five, 5

      To help you plan your 5 RSHE (PSHE) lesson on: Reporting an emergency, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...