Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why vaccines are so important.

      Key learning points

      1. Diseases are often caused by germs.
      2. Immunisation can protect us from germs.
      3. Having an illness already can protect us from future disease.
      4. Vaccination can protect us from serious diseases without making us very ill.
      5. Millions of lives have been saved by vaccinations.

      Keywords

      • Disease - when germs get inside your body and make you feel sick

      • Immunisation - the way our body protects us from disease

      • Vaccination - a medicine that can prevent some diseases and serious illnesses

      Common misconception

      Vaccinations do more harm than good.

      Side effects to vaccinations are very rare. They are in no way comparible to the amount of lives that are saved because of them. There are many conspiracy theories and much misinformation about vaccinations online.

      Teacher tip

      Emphasise that vaccination has been common for over 100 years and has successfully erradicated many diseases (such as smallpox) and saved millions of people from death and serious illness.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the definition.

      Correct Answer:emergency,a dangerous situation that needs immediate help

      a dangerous situation that needs immediate help

      Correct Answer:endanger,to put someone in danger

      to put someone in danger

      Correct Answer:airborne,when something travels through the air

      when something travels through the air

      Correct Answer:germs,tiny living things that can make us ill

      tiny living things that can make us ill

      Q2.
      How can we kill germs on our body?

      Correct answer: wash our whole body with warm water
      wash our whole body with cold water
      Correct answer: use soap
      use sun cream

      Q3.
      Some diseases are spread by on our hands.

      Correct Answer: germs, bacteria, viruses

      Q4.
      Which following statements are true?

      Correct answer: some diseases enter our body through our mouths and eyes
      some diseases are spread online
      Correct answer: some diseases are spread by coughs and sneezes
      some diseases are spread through clothes

      Q5.
      How can we reduce the risk of airborne diseases?

      by wearing a hat
      Correct answer: by wearing a face mask
      by staying indoors
      Correct answer: by covering our mouths and noses when sneezing and coughing

      Q6.
      Germs are so small that we cannot them.

      Correct Answer: see, look at, find

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the definition.

      Correct Answer:disease,when germs get inside your body and make you feel sick

      when germs get inside your body and make you feel sick

      Correct Answer:immunisation,the way our body protects us from diseases

      the way our body protects us from diseases

      Correct Answer:vaccination,a medicine that can prevent some diseases and serious illnesses

      a medicine that can prevent some diseases and serious illnesses

      Q2.
      Immunisation can protect us from .

      Correct Answer: germs, toxins

      Q3.
      What are the two main ways we can become immune to certain diseases?

      Correct answer: by receiving a vaccination
      by looking at germs
      Correct answer: through natural immunity
      by sitting next to someone with a disease

      Q4.
      Vaccination can protect us from serious diseases making us very ill.

      Correct Answer: without

      Q5.
      Why are vaccinations so important?

      Correct answer: vaccinations help to stop diseases from spreading to other people
      vaccinations help nurses and doctors become popular
      Correct answer: vaccinations have wiped out some diseases like smallpox
      vaccinations make us intelligent
      Correct answer: vaccinations have saved millions of lives

      Q6.
      Which statements below are false?

      Correct answer: vaccines are harmful
      vaccines come in small injections or nasal sprays
      Correct answer: vaccines protect us from diseases
      vaccines cause people to get sick

      To help you plan your 5 RSHE (PSHE) lesson on: The importance of vaccines, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...