Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe what an inclusive community looks like and explain why it is important for a community to be inclusive.

      Key learning points

      1. We can be members of multiple communities.
      2. Communities can be made up of a range of diverse people.
      3. We have a responsibility to make communities welcoming and inclusive.

      Keywords

      • Community - a group of people brought together by shared attitudes, interests, beliefs or location

      • Diversity - involving people from a range of different backgrounds

      • Responsible - taking care of or protecting something

      • Inclusion - actively making sure everyone belongs, can participate fully and is treated fairly, no matter their differences or backgrounds

      Common misconception

      Only the 'leaders' of a community have a responsibility within it.

      Communities are shared spaces and it is the responsibility of everyone within a community to make sure it is kept safe and inclusive.

      Teacher tip

      This lesson looks at different communities. You might to explain the content linked to the values of your school.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is not a characteristic of a respectful community?

      supporting each other
      sharing ideas
      having a common goal
      respecting each other
      Correct answer: only listening to one person's opinion

      Q2.
      In a community, some people's opinions are more important than others.

      Correct Answer: not, never

      Q3.
      A community needs to be responsible. Match these synonyms (words with similar meanings) for 'responsible' to their definitions.

      Correct Answer:trustworthy,to be relied on as honest

      to be relied on as honest

      Correct Answer:dependable,to be reliable

      to be reliable

      Correct Answer:conscientious,to try to do things that are right

      to try to do things that are right

      Q4.
      Which word best describes people working together in a community?

      competition
      Correct answer: cooperation
      isolation
      argument

      Q5.
      For a community to be successful they need to __________ each other.

      Correct answer: respect
      like
      agree with
      disagree with

      Q6.
      My school community includes all of the _____ that study and work there.

      Correct Answer: pupils and staff, students and staff, children and adults, pupils and school staff, students and school staff

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following statements is true?

      Correct answer: Community groups need to think about the needs of all members.
      Community groups need to appoint a leader.
      Community groups can only meet in person.
      Community groups have to campaign for something.

      Q2.
      An community can be just as supportive as a community that meets in person.

      Correct Answer: online, internet, web based, virtual

      Q3.
      Which option is the correct definition of the word inclusive?

      Correct answer: treating everyone fairly and welcoming all people
      a group of people brought together by shared attitudes, interests or beliefs
      the duty to care for or protect something

      Q4.
      We can be members of communities.

      Correct Answer: multiple, many, more than one

      Q5.
      Match the words to their definitions.

      Correct Answer:community,a group of people brought together by shared attitudes and beliefs

      a group of people brought together by shared attitudes and beliefs

      Correct Answer:diverse,involving people from a range of different backgrounds

      involving people from a range of different backgrounds

      Correct Answer:responsible,taking care of or protecting something

      taking care of or protecting something

      Q6.
      Is it true that only the 'leaders' of a community have a responsibility within it?

      Yes - only leaders should be responsible for safety and inclusivity.
      Correct answer: No - safety and inclusivity are the responsibility of everyone.
      No - leaders are responsible for inclusivity while members monitor safety.

      To help you plan your 7 RSHE (PSHE) lesson on: Our community, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...