Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what a Paralympian needs to succeed.

      Key learning points

      1. The Paralympics began as a rehabilitation programme for injured war veterans.
      2. The Paralympics use a classification system to group athletes with similar abilities.
      3. Paralympians are elite athletes who train with the same dedication, skill and ambition as Olympians.
      4. Paralympians often demonstrate resilience in overcoming personal and societal barriers to achieve their goals.
      5. The Paralympics have left a lasting legacy and have had a positive effect on inclusion.

      Keywords

      • Impairment - a characteristic or feature that might impact the way that a person's body or mind functions, their physical appearance, or cause them pain

      • Rehabilitate - to restore a person back to a healthy or usual way of living, through therapy or training

      • Paralympian - an athlete who competes in the Paralympic Games, an international multi-sport event for athletes with disabilities

      Common misconception

      Paralympians only succeed because of their own willpower and determination.

      Paralympians need willpower and determination, but they also need support. For example, they might need funding for specialised equipment or coaching.

      Teacher tip

      Be mindful of language around disability when delivering this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Anything that stops or prevents something from happening or being achieved is called a ...

      disability
      impairment
      Correct answer: barrier

      Q2.
      Which of these best describes a community?

      a group of people brought together by differing beliefs, attitudes or interests
      people living in isolation without any connection or sense of belonging
      Correct answer: a group of people brought together by shared beliefs, attitudes or interests
      a group of people that are prejudiced towards one another

      Q3.
      is the duty you have to care for or protect something.

      Correct Answer: Responsibility, A responsibility

      Q4.
      Which of these is an example of a reasonable adjustment in school?

      giving a pupil lower grades
      excluding a pupil from activities
      Correct answer: providing coloured paper for a dyslexic pupil
      making pupils work harder

      Q5.
      Which of the following is a current UK law that protects people against discrimination?

      The Disabilities Discrimination Act 1995
      The Equity Law 2020
      Correct answer: The Equality Act 2010

      Q6.
      Which of the following statements are true?

      Correct answer: Discrimination can be direct or indirect.
      People with disabilities can only overcome barriers alone.
      Correct answer: Modern Britain has improved its support towards people with disabilities.
      Society should not make reasonable adjustments for people with disabilities.

      6 Questions

      Q1.
      Match the following words to the correct definitions.

      Correct Answer:impairment,a characteristic that may impact how a person's body or mind functions

      a characteristic that may impact how a person's body or mind functions

      Correct Answer:rehabilitate,to restore a person back to a healthy or usual way of living

      to restore a person back to a healthy or usual way of living

      Correct Answer:Paralympian,an athlete with a disability who competes in the Paralympics

      an athlete with a disability who competes in the Paralympics

      Q2.
      Which of these statements are true?

      Correct answer: Dr Guttman used sport to rehabilitate injured servicemen and women after WW2.
      Correct answer: Only people with spinal cord injury took part in the first official Paralympics.
      Athletes with a temporary impairment can participate in the Paralympics.
      All events in the Paralympics are in the same Sport Class.

      Q3.
      A successful Paralympian requires , which is the ability to 'bounce back' from challenges.

      Correct Answer: resilience

      Q4.
      Which of these barriers might a Paralympian face?

      Correct answer: negative attitudes or stereotypes in society
      strong support from family, coach and team
      adaptive technology
      Correct answer: lack of inclusion or opportunities

      Q5.
      Ellie Simmonds OBE is a famous Paralympian. Which of these facts about her are true?

      She represented the GB Paralympics team in yoga.
      Correct answer: She represented the GB Paralympics team in swimming.
      She has a vision impairment that affects her sight.
      Correct answer: She was one of the youngest gold medal winners in GB Paralympic history.
      Correct answer: She was successful due to natural talent, determination and willpower.

      Q6.
      Which statement is true?

      Paralympians only succeed because of their talent, determination and willpower.
      Paralympians only succeed because of other people's support.
      Correct answer: Paralympians succeed with talent, willpower, determination and support.

      To help you plan your 7 RSHE (PSHE) lesson on: The Paralympic Games, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...